Cultuursmakers

Bilzen

Bezoek Orgaanmuseum, gids dr. Johan Van Robays

Een kijk op het menselijk lichaam!

De buitenkant van ons lichaam kennen wij wel allemaal maar wat gebeurt er allemaal vanbinnen? Dr Van Robays vertelt ons wat er allemaal kan misgaan met deze wonderlijke machine en heeft dit verzameld in zijn meer dan 30 jarige praktijk. Benieuwd? Gewoon komen kijken en luisteren!

 

 

Datum: 10/04/2020
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 15:30
Adres: Campus Diepenbeek Agoralaan, gebouw D, lokaal G46 , 3590 Diepenbeek
Plaats van bijeenkomst: Aan de ingang van gebouw G om 13.50 uur
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 5
Thema: Wetenschap en techniek
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 25

Unieke rondleiding in het museum van dr. Johan van Robays.

 

Wie is er nu niet nieuwsgierig naar hoe ons lichaam er vanbinnen uitziet en hoe dat wonderlijke machine functioneert? Maar ook wat er kan misgaan als iets het laat afweten en wat zijn de gevolgen ervan. De binnenkant van het lichaam wordt letterlijk getoond. We zien wat een chirurg zoal ziet. Dr. Johan van Robays, die onze gids zal zijn,   bracht alle zeldzaamheden uit zijn 30-jarige  carrière samen in één museum.

 Unaniem waren de bezoekers het er over eens dat het zien van de preparaten, en de professionele uitleg erbij, een unieke ervaring was. Getuige de vele enthousiaste commentaren in het gastenboek.

 “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die zelden voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien.” “De meeste preparaten in het orgaanmuseum zijn chirurgisch verwijderde organen. Oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iedereen een leerrijke ervaring.

 Een kijk op de mooie en minder mooie kanten van het menselijk lichaam. De binnenkant van het lichaam wordt letterlijk getoond. We zien wat een chirurg zoal ziet. Dr. Johan van Robays  bracht alle zeldzaamheden uit zijn 30-jarige  carrière samen in één museum.

We zien o.a. in een geopend hart de werking van de kleppen en het dichtslibben van de kransslagaders door artheromatose,  een schijnzwangerschap, een rokerslong en de stoflong van een mijnwerker. De meeste bezoekers zijn vrouwen maar geen enkele herkent de baarmoeder.

De selectie aan afwijkingen die Dr. Van Robays verzamelde, staan uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 ‘emmers’ met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die zelden voorkomen. Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien.” “De meeste preparaten in het orgaanmuseum zijn chirurgisch verwijderde organen. De foetussen zijn afkomstig van een abortus of miskraam en dateren uit de periode waarin begraven of cremeren nog niet verplicht was.”

Oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iedereen een leerrijke ervaring.

Inwendige organen kunnen ook esthetisch mooi zijn. “Zelfs een orgaan met een infectie of tumor roept een visueel mooi anatomisch beeld op. Bovendien: in het abnormale – of dat nu een kanker is of een hersenloze foetus – geeft de natuur een stukje van haar geheimen prijs. Dat is altijd interessant, ook voor niet-wetenschappers.”

Unaniem waren de bezoekers het er over eens dat het zien van de preparaten, en de professionele uitleg erbij, een unieke ervaring was. Getuige de vele enthousiaste commentaren in het gastenboek.

 

 

De rondleiding duurt 1,5 uur en daarna gaan wij iets drinken met een stuk taart in de cafetaria van de universiteit.

Deelname: 5 euro voor iedereen, attentie voor de gids, koffie en een stuk taart inbegrepen.

 

tel. Cultuursmakers Bilzen 0472 287986 of 0479 714104

 

 

<
>
x