vtbkultuur Beiaardvrienden Grimbergen

Beiaardvrienden Grimbergen

Zomeravondconcert - Toni Raats (NL)

Beiaardconcert door Toni Raats (NL)

Datum: 23/08/2019
Uur: 20:00
Plaats: Basiliek Grimbergen
Plaats van bijeenkomst: Luisterplaats Hogesteenweg
Prijs niet-leden: Gratis
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Toni Raats (59) studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen bij o.a. Carlo van Ulft, Jo Haazen, Eddy Mariën en Geert d´Hollander.  In 1998 studeerde hij af en schreef zijn scriptie over een plan t.a.v. de mogelijkheid van een nieuwe beiaard in de toren van de St. Lambertuskerk te Wouw. Sindsdien geeft hij jaarlijks concerten in Nederland en Vlaanderen.

In de zomer van 2012 maakte hij een tournee door Amerika en Canada waar hij ondermeer concerten gaf te Centralia, Chicago en Toronto. In 2014 gaf hij in een concert in het klokkenwalhalla van Dordrecht, waar de zwaarste beiaard van West Europa klinkt. Hij is freelance bespeler van de beiaard van de St. Martinuskerk te Halsteren. Sinds juli 2010 is hij benoemd tot stadsbeiaardier van Roosendaal.  In de zomerperiode organiseert Toni om de week op dinsdagavond een beiaardconcert, waarbij de Tongerlotuin speciaal wordt opengesteld.

Hij stelt zich ten doel de klokken zo dicht mogelijk bij de mensen in de stad te brengen. De fraaie Petit en Fritsen klokken bevinden zich in de lantaarn van de St. Janstoren en bevinden zich in het hart van de stad. Daarmee probeert Toni allerlei culturele verbindingen te maken met verenigingen van klassiek tot carnaval. In 2016 vierde het carillon in Roosendaal haar 50 jarig jubileum. Een feestelijk jaar met combinatieconcerten met muziekgezelschappen uit Roosendaal en omgeving. Vorig jaar werd 750 jaar Roosendaal gevierd en ook met het carillon worden diverse combinaties gemaakt met dans, theater en diverse  muziekgroepen.

Dat bracht een groot publiek in contact met het carillon.

Toni  is hij als organist verbonden aan het St-Alfonsuskoor en de cantores van de O.L.Vrouwe kerk aan de kade te Roosendaal. Hij is begeleider van damesensemble Vivace en herenensemble Stramien en sinds vorig jaar ook pianist bij het Delta Quintet.

Het muziek maken zit van oudsher in zijn familie van moeders kant. Hij is de 4e generatie van muzikanten. Naast de muziek is hij actief als coach naar werknemers en organisaties in het stimuleren van oplossingen in lastige situaties.  De muziek en dit dankbare werk verrijken elkaar en ziet hij als een mooie combinatie.  Ook in een gesprek gaat het om ritme, improvisatie, structuur, intonatie en vooral goed luisteren.

<
>
x