vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

Themawandeling Rik Wouters

Begeleide wandeling

Datum: 20/08/2016 tot 01/01/1970
Plaats: Watermaal en Bosvoorde
Plaats van bijeenkomst: Brussel Noord
Prijs leden: 7 €
Prijs niet-leden: 9 €

Themawandeling Rik Wouters in Watermaal en Bosvoorde onder leiding van gids Jos Vanderstappen. Vertrekplaats: station Watermaal; einde wandeling: station Bosvoorde.

Trein uit Brussel Noord om 13:58 richting Schuman - Ottignies tot station Watermaal; aankomst Watermaal 14:16 spoor 3 (18 minuten)  (haltes: Luxemburg; Etterbeek, Watermaal; Bosvoorde....; elk uur +58 minuten).

Einde wandeling: station Bosvoorde - Trein terug naar Brussel Noord: 17:41 station Bosvoorde, spoor 2, richting Brussel Zuid (duur 21 minuten); aankomst Brussel Noord 18:02 spoor 8; (volgende: 18:41; 19:41)

Deelnameprijs: €7 voor leden; €9 voor niet-leden.

 

Kunstenaar Rik Wouters en zijn lief Nel komen in Bosvoorde wonen in de zomer van 1907. Na Brussel is de lucht van de Bezemhoek een verademing maar vooral betaalbaar. De stad is op tramafstand voor tentoonstellingen en uitstappen. Eerst huurt hij, maar dan bouwt hij hier een klein huisje voor zichzelf en voor zijn Nel, "Het zotte geweld". In zijn zolderateliers verzon hij met klei en tekenpapier een ongeduldig oeuvre, met het gulle lijf van zijn model Nel in een glansrol. Maar na slechts vier maanden in zijn eigen huis kwam in 1914 zijn oproepingsbrief. Nog gauw "Vrouw in het blauw" geschilderd om dan in Luik te gaan vechten en te ontsnappen naar Nederland waar hij in 1916 aan een vreselijke ziekte overlijdt. Nel laat Rik op het plaatselijk kerkhof  herbegraven.

<
>
x