Cultuursmakers

Asse-Zellik

Provinciale daguitstap Tilburg

Provinciale daguitstap Vlaams-Brabant naar Tilburg, voorheen gelegen in het voormalig hertogdom Brabant. Programma: stadswandeling met gids en bezoek aan een stokerij.

Datum: 06/10/2018 tot 01/01/1970
Plaats: Tilburg
Adres: 0 0, 1730 Asse
Prijs leden: 60
Prijs niet-leden: 65
Thema: Beeldende kunst
Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/Cultuursmakers-trip

Provinciale daguitstap naar Tilburg. €60 voor leden / €65 voor niet-leden. Inbegrepen : busvervoer, fooi chauffeur, onthaal met koffie/thee, lunch, afsluiter, dagprogramma (toegangen en gidsen).

Voor onze jaarlijkse provinciale daguitstap blijven wij – traditiegetrouw – binnen de grenzen van het voormalige Hertogdom Brabant. Tilburg maakte daar deel van uit.

Tilburg heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In tegenstelling tot veel andere steden heeft de stad zich niet ontwikkeld vanuit één bepaalde kern, maar groeide rondom verschillende kleinere delen. In de middeleeuwen waren er op het grondgebied van Tilburg meerdere groepen huizen op kleine afstand van elkaar. Die nederzettingen waren onderling verbonden door ‘linten’ (kleine paadjes). Tussen de huizen van een nederzetting ontstonden de zogenaamde ‘herdgangen’. Een ‘herd’ (herder) bracht zijn schapen ’s morgens naar de hei waar ze konden grazen, maar ’s avonds bracht hij ze terug naar het plein tussen de huizen, de herdgang. De mest van de dieren werd gebruikt om de weinig vruchtbare grond te verbeteren.

De stadstitel kreeg Tilburg pas in 1809 van Lodewijk Napoleon, nav zijn bezoek aan Tilburg. Intussen was Tilburg uitgegroeid tot een wolcentrum met bekendheid tot buiten de landsgrenzen.

Rond 1850 vond de definitieve schaalvergroting plaats: de verschillende heidedorpen groeiden samen tot de industriestad Tilburg. Met zowat 211.00 inwoners behoort Tilburg tot de grootste van Nederland; na de ineenstorting van de textielindustrie richtte de stad zich op hoogwaardige technologische industrie , handel, dienstverlening en onderwijs.

De oude structuur met ‘herdgangen’ typeerde de Tilburgse plattegrond tot ver in de 19de eeuw en was vrij uniek voor Nederland. De huidige plattegrond ontstond uit de herdgangen, waarvan de om- en tussenliggende ruimte in de loop der tijd steeds dichter werd bebouwd. 

Programma: Eén dagdeel worden we door stadsgidsen rondgeleid in de binnenstad waarbij de aandacht zal gaan naar de mix tussen oude en nieuwe bouwwerken, de geschiedenis van de stad die er ook voor gezorgd heeft dat de inwoners de bijnaam ‘kruikenzeikers’ kregen.

Het andere dagdeel krijgen we een sfeervolle rondleiding bij ‘Schrobbelèr’! We worden er meegenomen in de Bourgondische wereld van deze kruidenlikeur. Proef, ruik en luister je weg door de historie, het geheim van het familierecept, het bottelen van de kruiken en de warme sfeer.

Voor de ochtendkoffie, de lunch en onze traditionele afsluiter zijn we te gast bij Van der Valkhotel Tilburg-Gilze.

 

<
>
x