vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

Ledendag Villers-La-Ville

Prov. ledendag

Datum: 01/10/2016 tot 01/01/1970

provinciale ledendag vtbKultuur Vlaams-Brabant en Brussel naar Villers-la-Ville en omgeving; hiervoor kan u nu al inschrijven; deelnameprijs: 60 euro voor leden; 65 euro voor niet-leden. Vertrekuur  en meer details volgen later.

 

Traditiegetrouw gaan we voor onze jaarlijkse ledendag op verkenning in steden en regio's van het vroegere Hertogdom Brabant. Dit jaar bezoeken we de abdijruïne van Villers-La-Ville en het Land van Villers.

Het uitzonderlijk Waals erfgoed van de abdij van Villers staat ervoor bekend één van de meest volledige in Europa te zijn, niet omdat ze zo goed bewaard is gebleven, maar omdat men er resten aantreft van alle gebouwen nodig voor het kloosterleven.

De abdij werd gesticht in 1146 en haar majestueuze ruïnes vormen een indrukwekkende getuige van het leven van de cisterciënzers. Monniken en lekenbroeders legden dit verzonken en moerassig gebied droog met een ingenieus hydraulisch systeem, waarin ondergrondse kanalen, molens en vijvers een rol speelden. Het grote klooster was het centrum van de abdij met er rond de gebouwen voor gebed en bezinning, maar ook voor het verrichten van handenarbeid. In 1794 werd de abdij geplunderd en twee jaar later trokken de monniken weg.

De rondrit laat ons kennis maken met de geheimen van het Land van Villers en de Brabantse Ardennen. Het is een prachtige streek waar landbouw en bos groene landschappen vormen. We komen langs bezienswaardigheden van het landelijke erfgoed van de regio en ontdekken verhalen en legendes die de lokale geschiedenis ontrafelen.

 

Het onthaal, de lunch en de afsluiter vinden plaats in het Van Der Valkhotel Nivelles Sud.

9u tot 9u45: koffie/thee of fruitsap met cake

10u tot 12u30: eerste deel van het verkenningsprogramma

12u30 tot 14u30: lunch - Ardense ham op een bedje van sla; Kalkoengebraad met archiducsaus, warme groenten en frieten; dessert: chocolade-dome. 1 glas wijn of pils of frisdrank inbegrepen

14u30 tot 17u: tweede deel van het verkenningsprogramma

17u15 tot 18u: afsluitend drankje met een hapje (L'Autentique' van Villers-la-Ville)

 

Inschrijven bij Raymonde Huygh 02/466 35 05 of  raymonde.huygh@telenet.be; deelnamebedrag over te schrijven op rekeningnummer BE55 8601 0617 2744 van vtbKultuur Asse-Zellik

 

<
>
x