vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

KnipoogDag Antwerpen, zondag 27 maart 2022

In de ochtend, van 10u tot 12u, nemen wij deel aan het begeleid bezoek aan Zurenborg, architecturale pareltjes en hippe trekpleisters. Na de lunch staat op het programma, van 15u tot 17u : Rond de wieg van Antwerpen en verder

Datum: 27/03/2022
Plaats: Antwerpen
Adres: Kloosterstraat 38, 1730 Asse
Plaats van bijeenkomst: nog te bepalen
Prijs leden: ntb
Prijs niet-leden: ntb
Prijs voorverkoop: nvt
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

In de ochtend, van 10u tot 12u, nemen wij deel aan het begeleid bezoek aan Zurenborg, architecturale pareltjes en hippe trekpleisters.

Net buiten het stadscentrum stuit je op een prachtige, rijke buurt: Zurenborg. Wandel door de Berchemse straten en reis terug naar het begin van de vorige eeuw. Eind 19de eeuw trok de burgerij weg uit de stad en werden hier, op de toen nog ‘boeren buiten’ talloze elegante villa’s gebouwd. Bewonder de prachtige mix van neogotiek, neoclassicisme en art nouveau. De wandeling verkent de mooiste straten van de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei op kop. Meer nog dan de architectuur ontdekken wandelaars de verhalen achter de beschermde gevels, de geschiedenis van de wijk en de hippe buurt die Zurenborg vandaag is. 

Een groepsmaaltijd staat klaar vanaf 12.30 u. tot 14.30 u. in de buurt van de Cadixwijk.

In de namiddag, van 15u tot 17u staat op het programma : 
Rond de wieg van Antwerpen en verder  

Een “wieg” op enkele heuvels, een haast 1000 jaar oude stadsmuur, het 500 jaar oude Vleeshuis... Wandel mee door de geschiedenis van de stad en kom te weten waarom je geen natte voeten meer krijgt in de Burchtgracht, waarom er vis verkocht werd op de Veemarkt, wat Predikheren van Sint-Paulus met honden te maken hebben, hoe plezant het Schipperskwartier was, hoe blinkend de Gouden zestiende eeuw was, waar Panamarenko zijn schipperspet kocht en in welke straten Wannes van de Velde verdwaalde. Kortom, je wandelt door de geschiedenis van de stad en haar bewoners. 

De KnipoogDag sluiten we om 17.00u. af ter hoogte van het Steenplein. Het einde van ons cultureel stadsfestival is voorzien om 18.00 u. 

Over de de deelnemersprijs en de afspraken voor het vervoer zal later gecommuniceerd worden.   

<
>
x