vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

Jeroen Bosch

Week-end uitstap

Datum: 16/04/2016 tot 17/04/2016
Prijs leden: 200 €
Thema: Beeldende kunst
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Bosch-weekend - zaterdag 16 en zondag 17 april 2016.

Een initiatief van vtbKultuur Vlaams-Brabant

 

In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch (ca 1450 -1516), wellicht de bekendste en belangrijkste middeleeuwse kunstenaar van Nederland, overleed. Als eerbetoon organiseert Het Noordbrabants Museum de unieke internationale overzichtstentoonstelling 'Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie' (13 februari tot 8 mei). Tientallen schilderijen en tekeningen van deze ‘duivelskunstenaar’ keren eenmalig terug naar ’s-Hertogenbosch,  de stad waar hij als Jeroen van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende.

Jheronimus Bosch werd bekend met zijn voorliefde voor fantasierijke werken vol monsters, duivels, engelen en heiligen. Deze figuren werden verwerkt in afbeeldingen vol illusies, hallucinaties en nachtmerries en met die combinatie kon hij perfect de thema’s van zijn tijd uitbeelden, namelijk verleiding, zonde en rekenschap.

 

Aangezien hij werkte in de periode rond 1500, een overgangsperiode tussen de middeleeuwen en de renaissance, weerspiegelen Jheronimus’ schilderijen en tekeningen op bijzondere wijze de relatie tussen de mens, zijn omgeving en zijn schepper. Jheronimus Bosch geldt als een geniale kunstenaar, die in zijn werk werelden toonde die zijn tijdgenoten niet voor mogelijk hielden. Het is een kunstenaar die tot de absolute wereldtop behoort, wiens werk navolging kreeg bij generaties na hem en die tot op de dag van vandaag ook nieuwe kunstenaars weet te inspireren. Door de vele bruiklenen van beroemde musea als Musée du Louvre, Museo Nacional del Prado en Metropolitan Museum kunt u nu eenmalig genieten van een ongekend breed overzicht van het werk van Jheronimus Bosch.

 

Behalve deze tentoonstelling ontdekken wij Jheronimus Bosch nog op een andere manier:

  • een rondvaart op de Binnendieze

  • 'Bosch by night', een klank en lichtspel op de Markt, waar ooit zijn atelier gevestigd was

  • 'Bosch Experience', waar we in de voetsporen van de schilder treden

  • 'Jheronimus Bosch Art Centre', waar we alles vernemen over de schilder en zijn werken

  • een klim naar de fabeldieren en potsenmakers op het dak van de eeuwenoude Sint-Janskathedraal

 

De deelnameprijs zal ongeveer € 200,- per persoon bedragen (juist bedrag wordt binnen enkele dagen meegedeeld, evenals de toeslag voor een éénpersoonskamer), inclusief alle bezoeken en entreegelden, overnachting in het Van der Valk hotel in Nuland, ontbijtbuffet, zaterdagavond driegangenmaaltijd met keuzemenu, broodmaaltijd als lunch.

 

Zo vlug mogelijk inschrijven, liefst voor 1 februari en uiterlijk 1 maart betalen op het rekeningnummer BE55 8601 0617 2744 van vtbKultuur Asse-Zellik.

 

Inschrijven: telefonisch (02/466 35 05)  of per mail verwittigen. U ontvangt dan een inschrijvingsformulier dat ingevuld terug te sturen (of te mailen) is naar vtbKultuur Asse-Zellik, Kloosterstraat 38, 1731 Zellik of naar raymonde.huygh@telenet.be.


Dit weekeinde geldt enkel voor leden. Nog geen lid van vtbKultuur of VAB? Een vtbKultuur-pas kost € 10 voor alle personen op hetzelfde adres. Geldig tot eind 2016.
Mogelijkheid tot afsluiten van een bijstandsverzekering (€ 20) en/of een annuleringsverzekering (€25 per single/double): info bij Raymonde Huygh: 02/466 35 05 of  raymonde.huygh@telenet.be
Vertrekuur in Zellik wordt later meegedeeld.

 

 

<
>
x