vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

Daguitstap Ieper

Daguitstap naar Ieper met bezoek aan het land-artinstallatie Comingworldrememberme (600.000 beelden) en het Memorial Museum Passchendaele. In de namiddag stadswandeling in Ieper.

Datum: 12/05/2018
Uur: 08:00
Plaats: Memorial museum Passchendaele
Adres: Brusselsesteenweg 660 0, 1731 Zellik [1731]
Plaats van bijeenkomst: Gemeenteplein Zellik
Prijs leden: 50
Prijs niet-leden: 55
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement
Beschikbare plaatsen: 21

 

Daguitstap naar Ieper met bezoek aan het land-artinstallatie Comingworldrememberme en het Memorial Museum Passchendaele. In de namiddag stadswandeling in Ieper.

Tienduizenden mensen uit Vlaanderen en de rest van de wereld maakten samen 600.000 kleien beeldjes, elk beeldje staat voor één van de 600.000 slachtoffers die in België het leven lieten tijdens Wereldoorlog I. De beeldjes krijgen een plaats tussen drie grote kunstwerken van kunstenaar Koen Vanmechelen in provinciedomein De Palingbeek.

Voor elk slachtoffer van de Groote Oorlog is een beeldje gemaakt in klei. Die klei verwijst natuurlijk naar de ondergrond van de Westhoek, en de herinnering aan 100 jaar geleden, toen de oorlog vastliep in de klei van de regio en een uitzichtloos conflict werd. De beeldjes zijn ook gebakken, net als bakstenen. Het vuur maakt hen sterk, maar tegelijk is vuur ook een zeer vernietigende kracht,  ook dat bleek tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wij brengen een bezoek aan deze site. 

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts acht kilometer.  In zorgvuldig nagemaakte loopgraven waant de bezoeker zich in de Eerste Wereldoorlog.  

Na een bezoek aan dit museum gaan wij lunchen in de Oude Kaasmakerij (kaasplank/breughelplank).


In de namiddag staat dan een stadswandeling gepland (+/- 3 km) . Wij sluiten af met een streekbier (of koffie) in de Kazematten en bezoek aan de Menenpoort. 

Prijs (vervoer, ingang, lunch) : 50€ leden, 55€ niet-leden.


Vertrek : 08u00 gemeenteplein Zellik, terug rond 19u.

 

<
>
x