vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

Daguitstap Antwerpen

Daguitstap Antwerpen

Datum: 15/08/2017
Plaats: Antwerpen
Adres: op locatie 00, 1730 Asse
Plaats van bijeenkomst: Brussel Noord
Prijs leden: 15 €
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 13
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

Dinsdag 15 augustus 2017 : Maximum aantal inschrijvingen bereikt  - volgende inschrijvingen op wachtlijst

Daguitstap met de trein naar Antwerpen : bezoek met gids aan het Plantin-Moretusmuseum om 10u15. Deelnameprijs museum en gids: € 15 voor leden vtbKultuur, € 17 voor niet-leden.

Na de lunch (facultatief), vrij bezoek aan de tentoonstelling "Een Lutherse Lente in Antwerpen" in de Sint-Andrieskerk en/of vrij bezoek aan de Rubensmarkt. Inschrijven uiterlijk 31 juli 2017.

Christoffel Plantijn (Christophe Plantin) was een boekbinder en leerbewerker uit Frankrijk die in het midden van de 16de eeuw naar Antwerpen komt op een moment dat de stad haar gouden eeuw beleeft. In 1555 geeft hij zijn eerste boek uit. Spoedig vinden belangrijke schrijvers en wetenschappers de weg naar zijn drukkerij.  Plantijn is een slim zakenman, die behendig manoeuvreert tussen de religieuze en politieke conflicten van zijn tijd.

De uitgeverij groeit uit tot een multinational met bijhuizen in Frankfurt, Leiden en Parijs. In minder dan 20 jaar behoort Plantijns drukkerij tot de top in Europa. Hij is de stamvader van negen generaties drukkers, want na hem zullen er nog acht generaties lang boeken gedrukt worden aan de Antwerpse Vrijdagmarkt.

'Lutherse lente in Antwerpen' - Tolerantie en repressie in de zestiende eeuw (1/8/17 tot 31/10/17)

500 jaar geleden (31 oktober 1517) publiceerde de Duitse Augustijner monnik Martin Luther (1483-1546) in Wittenberg zijn 95 stellingen tegen de aflatenhandel. Dit was het startschot voor de Reformatie, die de katholieke kerk definitief in twee zou scheuren. In de nasleep hiervan raakte Europa verzeild in een spiraal van geweld en bloedvergieten die meer dan een eeuw zou duren. Antwerpen speelde in het verhaal een belangrijke rol: hier waren de gedachten van Luther in het begin heel populair.

De tentoonstelling laat zien hoe vanuit het Augustijnerklooster te Antwerpen (nu St Andrieskerk) Luthers gedachten snel ingang vonden onder de bevolking en de stad in vuur en vlam zetten. Een Lutherse lente, die echter snel voorbij was. De repressie was ongekend en smoorde de nieuwe uitlopers van het christendom in de metropool in de knop. In 10 panelen in de kerk  kan U kennismaken met dit stukje onbekende Antwerpse geschiedenis en in de sacristij zullen ook enkele bijzondere Antwerpse drukken worden getoond, waaronder een geschrift van Luther, dat door de Augustijner monniken werd vertaald en door Claes de Grave werd gedrukt

Rubensmarkt

Elk jaar vindt op 15 Augustus (O.L.Vr.-Hemelvaart) de Rubensmarkt plaats. Marktkramers dragen kledij uit de tijd van barokmeester Rubens.  Meer dan 200 kramen in Middeleeuwse stijl bieden de gasten dranken, spijzen, waren en antiek. Wie zich op deze feestelijke markt begeeft waant zich bijna in de tijd waarin Peter Paul Rubens nog leefde.

Meer info kan u vinden via onderstaande links: http://www.museumplantinmoretus.be/nl/content/over-het-museum

https://www.luther2017.be/events/een-lutherse-lente-in-antwerpen/   https://apen.be/rubensmarkt-antwerpen

Deelnamebedrag voor het museumbezoek met gids: € 15 voor leden vtbKultuur/VAB; € 17 voor niet-leden.

Inschrijven uiterlijk 31 juli: telefonisch 02/466 35 05 of per e-mail raymonde.huygh@telenet.be; deelnamebedrag na bevestiging over te schrijven op rekeningnummer BE55 8601 0617 2744 van vtbKultuur Asse-Zellik.

Voorlopig uurschema (wordt later nog bevestigd) openbaar vervoer naar Antwerpen: trein Brussel Noord om 09:08.

Ook het uurschema (suggestie) om met bus 214 naar Brussel Noord te rijden wordt later bevestigd.

 

 

 

<
>
x