vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

Concert BOZAR INSCHRIJVEN UITERLIJK OP 16 DEC.

Zondag 26 januari 2020, matineeconcert 15 uur:

Nationaal Orkest van België onder leiding van Hugh Wolff

Datum: 26/01/2020
Uur: 15:00
Plaats: Bozar
Adres: - 0, 1730 Asse
Plaats van bijeenkomst: -
Prijs leden: 17
Prijs niet-leden: 20
Thema: Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Zondag 26 januari 2020, matineeconcert 15 uur:

Nationaal Orkest van België onder leiding van Hugh Wolff

Capella Amsterdam  Ensemble Vocal de Lausanne  Camilla Tilling, sopraan  Marianne Beate Kielland, mezzosopraan  Thomas Walker, tenor  Hanno Müller-Brachmann, bas   

Ludwig van Beethoven, Missa solemnis in D major, op. 123

Causerie door musicoloog Koen Uvin op zaterdag 25 januari 2020 om 14uur.

 

Toelichting 

 

MISSA SOLEMNIS

De jonge Beethoven was een aanhanger van het verlichtingsideaal, een broederschap van mensen in gelijkheid. Niet voor niets schreef hij een symfonie ter ere van Napoleon Bonaparte, die het feodale systeem zou breken na de Franse Revolutie. Echter, toen deze zichzelf uitriep tot keizer, kraste Beethoven zijn naam van de partituur, met de woorden: “Nu zal hij alle mensenrechten vertrappen, alleen om zijn ambitie gerust te stellen; hij zal een tiran worden!” In de Missa Solemnis plaatst Beethoven zijn vertrouwen niet meer in een enkele persoon, maar in de mensheid. Een mis heeft per definitie een religieus karakter en is gericht aan God. Filosoof Theodor Adorno beweert echter dat Beethoven het geloof in de christelijke God juist bevraagt in zijn Missa. De uitgebreide herhaling van het Credo – ik geloof – klinkt voor hem alsof “de eenzame man zichzelf en anderen moet overtuigen van een rotsvast geloof.” Daarnaast is het enorme koor te groot voor menig kathedraal, waardoor het stuk veel geschikter is voor de concertzaal. Hiermee breekt het werk letterlijk uit de muren van het geloof en wordt het door velen beschouwd als een universele mis voor de mensheid.

Gunstprijs ticket categorie II (soms categorie I), inclusief administratie- en reservatiekosten en redactie van de toelichting:vtbKultuur-leden 17 euro; niet-leden 20 euro;

 

Extra voor autocarvervoer  Asse - Zellik - Brussel, heen- en terug: leden 8 euro; niet-leden 9 euro;

Opstapschema voor de matinee concerten om 15uur op zondag (20 oktober 2019, 5 januari 2020, 26 januari 2020): 13u50 Gemeenteplein Asse (bushalte Credimo, Gemeenteplein); 14u05 Zellik (Brusselsesteenweg 660, bushalte De Lijn “Den Horinck”, richting Brussel).

Betaling na reservatie (02/466 35 05 of e-mail) door overschrijving op rekening BE55 8601 0617 2744 van vtbKultuur Asse-Zellik, ten laatste 6 weken voor de concertdatum.

Wil u meer over de uitgevoerde werken? U kan een boeiende causerie door musicoloog Koen Uvin bijwonen, rijkelijk geïllustreerd met luistervoorbeelden van hoge kwaliteit, die een verhelderende kijk bieden op muzikale meesterwerken uit het klassieke repertoire.

Ze gaan door in de studio van Cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51 in Aalst, vangen aan om 14 uur en vormen een uitstekende inleiding op de geselecteerde concerten in Bozar .

Prijs: € 6 of € 5 voor leden vtbKultuur en VAB; € 1,5 voor houders van een UiTpas met kansentarief. Gratis voor wie vooraf intekent op de concerten in Bozar

 

 

 

<
>
x