vtbkultuur Asse-Zellik

Asse-Zellik

Begraafplaats van Brussel

Wandeling met gids

Datum: 12/11/2016 tot 01/01/1970
Uur: 14:00
Plaats: Begraafplaats van Evere
Plaats van bijeenkomst: Begraafplaats van Evere
Prijs leden: 7 €
Prijs niet-leden: 9 €
Thema: Architectuur
Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement
Foto's: Bekijk foto's van deze activiteit (slideshow)

zaterdag 12 november om 14u - Rondleiding  op het Kerkhof van Brussel in Evere onder leiding van gids Jos Vanderstappen. Deelnameprijs: €7 voor leden; €9 voor niet-leden. Info over bereikbaarheid met openbaar vervoer volgt later.

 

De begraafplaats van Brussel is het mooiste kerkhof van de stad en het meest bevolkte. Het is gelegen in een 30 hectare groot Engels park en heeft verrassende monumenten. Er zijn de militaire perken met  honderden soldaten, zowel Belgische, Duitse als Engelse slachtoffers van de grote oorlogen, het geheel omzoomd met 42km hagen.  Engeland herdenkt hier zijn doden van de Slag van Waterloo met een enorm monument. Ook bevindt zich hier één van de grootste Duitse kerkhoven uit de eerste wereldoorlog met meer dan 1.100 oorlogsslachtoffers. Maar ook graven van gesneuvelden van de Belgische Omwenteling en van de Frans-Pruisische oorlog van 1870.

Zowat alle Brusselse burgemeesters van Anspach tot Buls en de Brouckére, Adolphe Max, en een rits politiekers met oa Paul Vanden Boeynants werden hier begraven.  Emile Vandervelde ligt onder een stèle van Henry van de Velde en een beetje verder het graf van de onderschatte beeldhouwer Charles Vanderstappen. Ook ontdekkingsreizigers vonden hier hun laatste rustplaats.

Zelfs de moeder van de gebroeders Dalton, u weet wel die van Lucky Luke, ligt begraven in dit enorme Engelse park

 

<
>
x