vtbkultuur Brussel Anderlecht

Brussel Anderlecht

vtbKultuur viert Beethovens verjaardag in Bonn: VOLZET

Reis naar Bonn in de voetsporen van Beethoven.

Datum: 14/03/2020 tot 16/03/2020
Uur: 07:45
Uur van samenkomst: 07:30
Plaats: Gentsesteenweg, 1082 Station van Sint-Agatha-Berchem
Adres: Gentsesteenweg , 1082 Sint-Agatha-Berchem
Plaats van bijeenkomst: Station van Sint-Agatha-Berchem
Prijs leden: 415
Prijs niet-leden: niet
Prijs voorverkoop: 415
Thema: Muziek
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Op 16 december 2020 zal het 250 jaar geleden zijn dat Ludwig van Beethoven, een van de grootste componisten aller tijden, in Bonn werd geboren. En dat zullen ze in deze Rijnstad geweten hebben, want het hele jaar door wordt dit jubileum met boeiende evenementen gevierd.

Voor vtbKultuur is dat een geknipte gelegenheid om van 14 tot 16 maart 2020 een driedaagse trip naar Bonn te organiseren. 

 

Een eerste kennismaking met de componist en zijn werk beleven we in de speciaal opgezette tentoonstelling ‘Beethoven. Welt. Bürger. Musik’ in de Bundeskunsthalle.

Nu zijn geboortehuis pas helemaal opnieuw is ingericht en er een permanente tentoonstelling is in ondergebracht, mag een bezoek aan dit Beethovenhaus niet ontbreken. Eerst maakt een inleidende voordracht ons wegwijs in het gebouw, dat we zelfstandig zullen kunnen bezoeken. Bovendien worden we vergast op een pianoconcertje, uitgevoerd op de historische Hammerflügel  uit 1824. 

 

In de voormiddag van de tweede dag brengen we een bezoek aan het Alter Friedhof, laatste rustplaats van  Ludwigs moeder, waarna we in de aula van de Bonner universiteit een heus concert bijwonen met werk van Beethovens tijdgenoten:  Joseph Haydn (Symfonie B-majeur 102), Carl Philipp Emanuel Bach (Symfonie F-majeur 183/3) en uiteraard van Ludwig van Beethoven zelf (Concert voor piano en orkest nr. 1 op. 15).

In de rand van dit Beethovenjubileum maken we van onze aanwezigheid in Bonn gebruik om wat nader met de voormalige hoofdstad van West-Duitsland kennis te maken. Dat houdt ondermeer een bezoek in aan het Haus der Geschichte, een merkwaardig museum, dat een overzicht geeft van de Duitse hedendaagse geschiedenis van 1945 tot vandaag.

 

Verder staat een uitstap naar Königswinter op het programma, wellicht het drukst bezochte plaatsje aan de Rijn en beroemd om de Drachenfels, een uitgedoofde vulkaan, waarrond zich sagen hebben ontwikkeld, zoals de geschiedenis van Siegfried, de drakendoder. Het tandradspoor brengt ons naar de middeleeuwse burchtruïne en het neogotische kasteel Drachenburg, dat ook al een bezoek meer dan waard is. We besluiten onze driedaagse trip naar Bonn met een wandeling door het stadscentrum.

 

We verblijven twee nachten in het Maritim Hotel**** in de Godesberger Allee op 4 km ten zuiden van Bonn.

De deelnemingsprijs bedraagt € 375 per persoon op basis van een tweepersoonskamer en € 415 voor een single.

Om deel te nemen is lidmaatschap van vtbKultuur (slechts € 10 per jaar voor alle gezinsleden) of VAB vereist.

<
>
x