Cultuursmakers

Brussel Anderlecht

Turkije ver weg van Europa

een voormalig Turkije correspondent analyseert het land

Datum: 02/02/2015 tot 01/01/1970
Uur: 19.30
Deuren open: 19
Plaats: De Markten, Spiegelzaal, Oude Graanmarkt, 1000 Brussel
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: 7
Type: Reportage of lezing

Journalist Dirk Vermeiren woont sinds 2002 in Turkije waar hij de vaste correspondent is voor diverse Belgische en Nederlandse media: VRT, De Standaard, Knack, Humo, Elsevier, Algemeen Dagblad… Hij publiceerde al drie boeken over het land. De geschiedenis en de politiek kennen geen geheimen voor hem. Hij gaat op zoek naar het echte Turkije en het Turkije van alledag.

Turkije, een gigantisch land van bijna 80 miljoen mensen, is een brug tussen oost en west. Na de Eerste Wereldoorlog en de val van het vermolmde Ottomaanse wereldrijk, schoeide Atatürk het land op moderne, westerse leest : het westers schrift werd ingevoerd, de scheiding tussen godsdienst en staat doorgevoerd, het onderwijs geseculariseerd. Europa was het grote voorbeeld. Dat culmineerde in 1987 in de aanvraag om lid van de Europese Unie te worden. Sindsdien zijn moeizame onderhandelingen tussen beide partners aan de gang.

Maar de bevolking was en bleef islamitisch. En het islamitisch reveil bleef ook in Turkije niet uit. Sinds 2002 is de islamitische AK-partij van Erdogan er aan de macht. Gevolg: steeds meer hoofddoeken in het straatbeeld, meer macht voor de imams, toenadering tot andere islamitische landen en een steeds kritischer houding tegenover het westen, Israël en Europa. Turkije is nu aangekomen op een cruciaal kantelpunt. Kantelt het naar het oosten of het westen? De uitkomst hiervan kan verstrekkende geopolitieke gevolgen hebben, ook al omdat het land economisch steeds sterker wordt.

<
>
x