vtbkultuur Brussel Anderlecht

Brussel Anderlecht

Poëzie voorbij de grenzen: een multicuturele poëziemiddag

De Koerdische (Iran) Shahryar Pouyanrad en de Turkse Husnu Can brengen ons prachtige gedichten uit hun thuisland. Deze gepassioneerde dichters delen met ons hun diepste zielenroerselen. Husnu Can laat zich begeleiden door fluitist Mevlüt Akgüngör.

Datum: 03/03/2019
Uur: 11:00
Uur van samenkomst: 10:45
Deuren open: 10:45
Plaats: Bibliotheek
Adres: Hovernierstraat 47 A, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Plaats van bijeenkomst: Hovernierstraat 47 A
Prijs leden: 0 euro
Prijs niet-leden: 0 euro
Thema: Andere culturen
Type: Groepsbezoek

We bieden u een zeer gevarieerd programma aan.

Shahryar Pouyanrad (1972) is afkomstig uit de Koerdische stad Kermanshah in Iran. Zijn opleiding volgde hij in het Perzisch (farsi). Hij werd opmerkelijk vrijzinnig, liefdevol en niet-religieus opgevoed.

Op zijn 6de jaar vond in Iran de revolutie plaats en werd Iran een Islamitische dictatuur. Veel van zijn vrienden en kennissen werden gemarteld en geëxecuteerd. Zijn tienerjaren bracht hij door in armoede. Als tiener raakte hij geboeid door boeken en schreef hij zijn eerste verhalen. Snel daarna groeide zijn belangstelling voor poëzie. Zijn voedingsbodem was angst:  Angst voor repressie, executies en martelingen. Van zijn coach Parviz Shahriari leerde hij mensenliefde, eenvoud en eerlijkheid. Hij heeft nu de Belgische nationaliteit. Sinds kort schrijft hij zijn gedichten ook in het Nederlands. Eerder was hij te horen in het literair café: Goudblommeke van Papier in Brussel.

De dichter Hüsnü Can wil hieronder zichzelf voorstellen:

"Ik ben geboren op 1978 in een gemeente Domanic in dorp Ilicaksu van Turkije. Toen ik in 4’de leerjaar studeerde, had ik aan een poeziewedstrijd deelgenomen en 3de plaats weggekaapt. Dit is keerpunt geweest over gedicht in het mijn leven. Zo is mijn band met de poëzie met de jaren alsmaar sterker geworden.
 
In 1994 ben ik gestart aan mijn opleiding leerkracht Fysica in Uludag Universitie in Bursa. Tijdens mijn studentenjaren heb ik me steeds beziggehouden met schrijven van gedichten en sommige van mijn gedichten zijn ook in een krant en tijdschrift gepubliceerd. Bovendien heb ik 2 jaar een programma over poëzie op radio gepresenteerd.
 
In 2005 ben ik naar België verhuisd en sinds 2013 werk ik als leerkracht godsdienst in basisonderwijs. Ik probeer nu nog altijd gedichten in het Turks als in Nederlands te schrijven. Soms werk ik ook aan mijn taal door Turkse gedichten naar Nederlands te vertalen.
 
Mijn inspirators in poëziewereld zijn Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazil Kisakurek,Yahya Kemal Beyatli, Nurullah Genc en M. Fethullah Gulen ."

Ik zal muzikaal begeleid worden door Mevlüt Akgüngör die sinds zijn jeugd gepassioneerd door muziek is. Hij begon zijn muzikale carrière met de Turkse saz maar al snel sloeg de vonk over naar de ney, de Turkse rietfluit dat als een centraal instrument gezien wordt in zowel de klassieke Turkse muziek als de meer religieuze soefimuziek. De grote neymeesters Niyazi Sayın, Sadreddin Özçimi, Kudsi Ergüner & Ömer Erdoğdular vormen zijn voornaamste muzikale inspiraties. Momenteel speelt hij ney in de Turks Muziekensemble o.l.v. de befaamde udmeester Tristan Driessens.

Hij begon zijn muzikale carrière met de Turkse saz maar al snel sloeg de vonk over naar de ney, de Turkse rietfluit dat als een centraal instrument gezien wordt in zowel de klassieke Turkse muziek als de meer religieuze soefimuziek. De grote neymeesters Niyazi Sayın, Sadreddin Özçimi, Kudsi Ergüner & Ömer Erdoğdular vormen zijn voornaamste muzikale inspiraties. Momenteel speelt hij ney in de Turks Muziekensemble o.l.v. de befaamde udmeester Tristan Driessens.

De bibliotheek van Sint-Jans-Molenbeek biedt iedereen een drankje en een hapje aan.

 

 

<
>
x