vtbkultuur Brussel Anderlecht

Brussel Anderlecht

Lezingen op maandag: De Ommegang.

De Ommegang. door Luc COLLIN

 

Datum: 17/02/2020
Uur: 19:45
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19.45 uur
Plaats: op de Middenzolder van De Markten
Adres: Graanmarkt 5, 1000 Brussel
Plaats van bijeenkomst: Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
Prijs leden: 6
Prijs niet-leden: 6
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

De Ommegang.

Luc COLLIN, germanist, is als schrijver verbonden aan het Toneelfonds Janssens Antwerpen en is lid van het SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques). Met  zijn amateurtoneelgezelschap ‘De Noordstar’ neemt hij jaarlijks deel aan de wereld- beroemde Ommegang.

De Ommegang is op 11 december 2019 door de Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De oorsprong van de volkse optocht gaat terug tot de Middeleeuwen, maar de moderne Ommegang werd in 1930 in het leven geroepen op basis van beschrijvingen van de historische stoet waarin iedereen die enigszins naam had in de Brusselse maatschappij defileerde over de Grote Markt. De Ommegang is de oudste historische voorstelling van Brussel.Om en bij de 1.400 figuranten lopen mee in deze processie die het bestuur van Karel de Vijfde in de zestiende eeuw doet herleven. Keizer Karel was zelf een van de aanwezigen van de Ommegang in 1549. De organisatie van De Ommegang reageert tevreden. ‘We zijn heel fier met deze erkenning’, aldus Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Brussels Events.

Niet echt een sant in eigen land maar wereldwijd bekend. Dit is een beetje de paradox van onze Ommegang. Het is zo dat we in het buitenland tot het kleinste museum bezoeken maar onze eigen parels worden verwaarloosd. Deze lezing laat u van binnenuit kennismaken met de Brusselse Ommegang.

Met deelname van Davidsfonds,  Willemsfonds, VTB kultuur Anderlecht/Molenbeek.

I.s.m. De Vlaamse Club

 Je begrijpt al veel Nederlands en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.

 

 

<
>
x