vtbkultuur Brussel Anderlecht

Brussel Anderlecht

Lezing: "Myanmar, het gouden land" door Etienne Hauttekeete

Etienne Hauttekeete neemt u mee op een ontdekkingstocht doorheen Myanmar, het voormalige Birma. 

Datum: 21/11/2019
Uur: 19:30
Uur van samenkomst: 19:15
Deuren open: 19:15
Plaats: CC De Rinck
Adres: Dapperheidsplein 7, 1070 Anderlecht Brussel
Plaats van bijeenkomst: CC De Rinck
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 7
Thema: Andere culturen
Type: Reportage of lezing

Verteller Etienne Hauttekeete studeerde Romaanse filologie en Japanologie.
Deze kennismaking met Myanmar, het voormalige Birma, neemt u mee op een ontdekkingstocht doorheen het land, waarbij het rijke cultuurpatrimonium, de kleurrijke authenticiteit en de etnische diversiteit van het hedendaagse Myanmar goed aan bod komen. Ook de sociale, economische en politieke werkelijkheid van het actuele Myanmar krijgt de nodige aandacht.

Myanmar, het gouden land heeft op cultureel en religieus gebied veel aan het oude India te danken, maar het onderging ook de invloed van Thailand en van allerlei tribale culturen in de buurlanden.  In 1885 werd het land door de Britten ingelijfd en pas in 1948 won het zijn onafhankelijkheid terug. Sindsdien is geen enkele regering erin geslaagd de vele volkeren van Myanmar onder één gezag en in vrede te verenigen. Ook nu nog ontstaan geregeld brandhaarden van geweld, door de conflicten tussen etnische minderheden en het machtige regeringsleger dat het politieke leven domineert. Vooral het buitensporig geweld tegen de islamitische Rohingya’s  is schokkend, des te meer daar heel wat boeddhistische monniken daar een rol in spelen.  Het hoe en waarom van die tragische toestand moeten we zoeken in de geschiedenis.

 

Myanmar is nu vrij toegankelijk maar blijft nog steeds één van de meer mysterieuze reisbestemmingen in het Verre Oosten. Het land straalt een heel eigen schoonheid uit en de bevolking, die na decennia van militaire dictatuur nu langzaam meer vrijheden en welvaart verwerft, blijft gastvrij en vriendelijk. De prachtige oude architectuur, nauw verbonden met schilderingen en beeldhouwwerken, getuigt van een heel eigen zin voor schoonheid en kunst. Het betreft hier niet alleen het Birmaanse artistieke erfgoed, maar ook dat van de Shan, de Arakanezen en andere volkeren.

De boeddhistische cultuur is er bijzonder levendig gebleven en ze is alomtegenwoordig, niet alleen op de oude tempelsites maar ook in het dagelijkse leven van jong en oud.

<
>
x