Cultuursmakers

Brussel Anderlecht

Daguitstap met bezoek aan Het domein van Mariemont.

Dag uitstap met bezoek aan Het domein van Mariemont.

 

 Gegidst bezoek aan het museum en park van Mariemont 

Datum: 31/07/2019
Uur: 09:00
Uur van samenkomst: 8:45
Plaats: Metro uitgang COOVI bij de nieuwe gratis parking
Adres: Tervurenlaan , 1040 Etterbeek
Plaats van bijeenkomst: Metro uitgang COOVI bij de nieuwe gratis parking
Prijs leden: 14
Prijs niet-leden: 14
Prijs voorverkoop: 14
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Liefhebbers van kunst en groen kunnen al dan niet met familie en vrienden hun hartje ophalen in het park en het museum Mariemont, een domein dat in 1917 aan de provincie Henegouwen werd gelegeerd. Zodra je de drukke provinciale weg verlaat en via het monumentale smeedijzeren hek tussen twee portierswoningen in een van de mooiste parken in Wallonië komt, vergeet je het gangbare beeld van Henegouwen met zijn kolenmijnen en industrie. Ook al waren het voortbestaan en de ontwikkeling van het landgoed niet denkbaar zonder die activiteiten.

Maar vandaag wandel je langs glooiende graspleinen met statige bomen, struiken en vijvers Ruïnes of beelden duiken op. Een gakkelende gans dringt zich aan de bezoeker op of een snaterende eend komt aangewaggeld.  Je denkt aan een romantisch aangelegde tuin?  Neen, hier stammen de ruïnes echt uit vorige eeuwen, de beelden zijn wereldberoemde kunstwerken van Rodin, Lambeaux, Meunier.  Zoals in het park van de nieuwe rijke industriebaronnen uit de 19de eeuw, verruimt het gazon zich bij het naderen van het “kasteel” en zie, daar rijst een sober betonnen gebouw met veel glas op de gelijkvloerse verdieping op.  Dat is het Musée Royal de Mariemont.

Vanaf de 16de eeuw zag Maria van Hongarije het domein als een jacht- en lustverblijf voor vorsten, een verlenging als ’t ware van haar hof in het kasteel van Binche. Na een uitbreiding door de aartshertogen Albrecht en Isabella zal het heel wat wederwaardigheden (verbouwingen, verwaarlozing, afbraak, brand) meemaken. Uiteindelijk wordt de familie Warocqué er eigenaar van en plant er aan kolenmijnontginning te doen.  Maar zo’n 28 hectaren gebruikt ze voor een nieuwe woning met park.  De laatste telg Raoul Warocqué (1870-1917) is niet alleen een grootindustrieel, die zich caritatief inzet; hij is ook een gecultiveerd en intelligent kunstminnaar en verzamelaar. 

Konden onze kunstautoriteiten maar blijk geven van evenveel fijngevoeligheid en bescheidenheid als die man!  Voor zijn aankopen liet hij zich zowel wetenschappelijk als esthetisch adviseren en werkte hij samen met het toenmalige Museum van het Jubelpark.  Toen hij zijn verzameling en zijn woning aan de Belgische staat legeerde, eiste hij niet, dat het geheel onveranderd zou bewaard blijven.  Dat verklaart waarom door gerichte aankopen het museum ons nu in een toch beperkte ruimte een didactisch voorgesteld cultuurhistorisch overzicht biedt van de Egyptische oudheid tot heden, van Japan tot Europa, en daarnaast een degelijke schets van de lokale geschiedenis.

Voor wie denkt aan een daguitstap in groeps- of gezinsverband is het Musée Royal de Mariemont een voltreffer : geleerd, mooi, groen, ruim voor gezellige uren zowel binnen als buiten, kortom veel gelegenheid tot afwisseling.  Een toemaatje?  Op sommige zondagen kan je gratis deelnemen aan een Japanse theeceremonie.  En laat je ook verleiden door de zeer degelijke tentoonstellingen, activiteiten en publicaties van het museum. Zo loopt er nu tot 26 mei 2019 de leerrijke en educatief zeer degelijk opgebouwde tentoonstelling Linnen en wol - Egyptisch textiel van het 1ste millennium. Een boeiende voorstelling over hoe onze voorouders zich toen met de beschikbare grondstoffen, linnen en wol tegen weersveranderingen beschermden, dagelijks leefden en zich ook wel tooiden. Een wereld van zuinigheid, (kunst)vaardigheid en rationeel denken over kleding. Want wie van ons denkt er nog aan als volwassene tot zijn levenseinde in dezelfde plunje rond te lopen? Nu ja, we leven langer en de kwaliteit van onze weefsels is op consumptie afgestemd, maar wie herstelt en stopt zijn kleren nog? Wie denkt eraan een decoratief element van oma’s of opa’s trui, jurk of broek over te brengen naar een nieuw kledingstuk?

 

                                                                                                                                                                                                                                                                    Gerlinda Swillen

 Musée Royal de Mariemont, Chaussée de Mariemont 100, 7140 Morlanwelz

 

Tel.: 06 421 21 93; fax: 06 426 29 24; info@musee-mariemont.behttp://www.musee-mariemont.be/index.php?id=2630&no_cache=1

De volledige verzameling aan de basis van de tentoonstelling: http://coptictextilesft.collectionkbf.be/nl

Praktische informatie:

http://www.musee-mariemont.be/index.php?id=2703

Gerlinda Swillen

De verplaatsing wordt kostendelend met auto’s gedaan waardoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

Vertrek om 9 uur  aan de Metro uitgang COOVI bij de nieuwe gratis parking

Kostprijs museum+gids + kosten auto 14€.

 

<
>
x