vtbkultuur Brussel Anderlecht

Brussel Anderlecht

Bezoek aan de Collectie van de Ommegang met Machteld de Schrijver

Gratis bezoek aan de Collectie van de Ommegang met Machteld de Schrijver. 

U aangeboden door vtbKultuur.

Datum: 28/04/2019
Uur: 10:00
Uur van samenkomst: 9:45
Plaats: Huidevettersstraat
Adres: Huidevettersstraat 180, 1000 Brussel
Prijs leden: 0
Prijs niet-leden: 0
Prijs voorverkoop: 0
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Machteld de Schrijver gidst u door dit indrukwekkend gebouw van 4 verdiepingen, dat gevuld is met meer dan 2000 kostuums, vlaggen, objecten (zoals hellebaarden, pijlen en bogen, helmen, harnasonderdelen, schilden, stoelen en tafelwaar, processietoortsen van gilden) schoenen, reuzenkoppen enzovoort ... die jaarlijks gebruikt worden bij de Ommegang in Brussel. Hier werken een 8tal personen, waaronder 2 naaisters, met eigen kamer, die de kledingstukken nakijken en herstellen en wassen na elke Ommegang. Andere medewerkers inventariseren, of doen opzoekingswerk opdat alles zo authentiek mogelijk zou zijn. 

 

Sommige kledingstukken zijn van 1930. Er zijn ook foto’s, affiches, infopanelen, en er is zelfs een relatie ook met Manneke Pis. Dus een ideale locatie, met een band met het opgelegde thema: hier wordt patrimonium bewaard, geconserveerd, doorgegeven, en er wordt ‘ambachtelijk gewerkt’.  Het gebouw zou kunnen als een museum met depot kunnen aanzien worden!

Achtergrondinfo over de Ommegang

De Ommegang was in het verleden (1356 tot 1785) een religieuze processie of stoet. Dit werd afgeschaft door Jozef II. Nu is het een folkloristische en toeristische stoet, in het leven geroepen in 1930, als een herdenking van de Blijde Intrede van keizer Karel (16de eeuw). Aan deze stoet nemen ca. 1.400 figuranten deel, en verenigingen, zoals de steltenlopers, de Gilles… Door het succes werd het stilaan 2x in de eerste week van juli georganiseerd. Verschillende verenigingen, edelen, schuttersgilden enzovoort helpen mee. Dit jaar (2019) wordt het echter verschoven naar JUNI, wegens de komst van de ‘Tour de France’, in Brussel.

Inschrijven voor 15 april bij vtbKultuur Anderlecht.

<
>
x