vtbkultuur Affligem

Affligem

West-Vlaanderen met op onze weg Zonnebeke en Oostduinkerke

Daguitstap

Datum: 15/09/2019
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 07:45
Plaats: Parking Rantour
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour, Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: 64
Prijs niet-leden: 67
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

De Westhoek met Zonnebeke en het visserijmuseum in Oostduinkerke

 

Zondag 15 september 2019: Vertrek Parking Rantour, Affligem om 8.00 uur

 

De kustgemeente Oostduinkerke is veel meer dan alleen maar strand. Het is een mand vol verrassingen. Het rijke verleden in Koksijde-Oostduinkerke werd in de voorbije jaren beschreven in tal van erfgoedbrochures. Maar onderweg daarheen rijden we eerst langs MMP1917, het “Memorial Museum Passchendaele 1917” in het kasteelpark in Zonnebeke, dat de slag om Passendale tijdens Wereldoorlog I in herinnering brengt. We zullen op onze weg ook even halt houden bij Tyne Cot Cemetary, een Britse militaire begraafplaats, hét symbool van deze onuitwisbare oorlog. Op een steenworp daar vandaan vind je Sint-Jozef, een oude kaasmakerij uit het interbellum, herbouwd naar de tijd van 1936. In dit prachtige stukje erfgoed beleven we het verhaal van melk en kaas, wat de voorloper werd van de Passendale kaas. Tussen de twee wereldoorlogen groeide het maken van kaas uit van een ambacht tot een deels industriële activiteit. De rijke traditie van het kaasmaken wordt er op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven gebracht. En daar past uiteraard ook een kaasdegustatie bij.

Na een warme maaltijd in een passende thema-locatie zetten we onze weg verder naar Oostduinkerke, dat nog steeds bruist van het authentieke vissersleven. We brengen er een bezoek aan het Nationaal Visserijmuseum “Navigo”, dat ons een blik gunt in de nostalgische wereld van de Vlaamse vissersfamilies, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. Uiteraard besteedt het museum ruim aandacht aan de garnaalvissers te paard – een ambacht dat alleen in Oostduinkerke wordt uitgeoefend en sinds december 2013 door de UNESCO is erkend. Het is een traditie die al zo’n 500 jaar bestaat. Een echte vissersboot troont boven aquariums die de fauna en de flora van de Noordzee laten zien. Tussen zeeanemonen zwemmen roggen, zeetongen, zeebaarzen, hondshaaien en zoveel meer, vissen die nu en dan op ons bord belanden, maar die we slechts zelden levend te zien krijgen. De rondleiding duurt 90 minuten.

Na dit bezoek begeven we ons naar de zeedijk waar we de keuze hebben voor een vrij moment of een gids te volgen voor de Zoeaven-wandeling. Benieuwd wat dit is? “De zoeaven” zijn een lichte infanterie-eenheid van het Franse leger. Je moet weten dat bijna 8000 Franse soldaten uit Afrika in de Westhoek sneuvelden tijdens W.O.I. We ontdekken tijdens deze wandeling de indrukwekkende oude villa’s in de “Quartier Sénégalais”. De eerste villa’s in deze wijk werden reeds vanaf 1910 gebouwd en zijn echte pareltjes. Tijdens de oorlog namen de Zoeaven hun intrek in enkele leegstaande villa’s. Deze soldaten met hun knalrode pofbroeken en opvallende hoofddeksels lieten een diepe indruk na op de inwoners van Koksijde. De wandeling van 3 km kreeg dan ook de naam “Koksyde-bad, gezien door de ogen van, de Zoeaven”. En om deze heerlijke dag gepast af te sluiten zoeken we nog een terrasje vooraleer naar Affligem terug te keren.

Lunch: Soep van de dag – Varkenshaas met champignonsaus of zalm met witte wijnsaus, beide met frisse salade en friet – dessert en koffie (Gelieve uw keuze bij de betaling te vermelden!) Inschrijven vóór 31 augustus 2019 via mail of website

Prijs: Leden  € 64, niet-leden  € 67 (inbegrepen: vervoer, proeverij, rondleidingen, lunch; niet inbegrepen: dranken)

<
>
x