vtbkultuur Affligem

Affligem

Wandeling in Moerzeke

Moerzeke, het dorp waar Priester Poppe zijn laatste levensjaren doorbracht.

Datum: 30/06/2018 tot 01/01/1970
Uur: 14:00
Plaats: Sint-Martinuskerk
Adres: Dorp 5, 9220 Moerzeke
Plaats van bijeenkomst: Sint-Martinuskerk, Dorp 5 in Moerzeke
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: gratis
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Wandeling of fietstocht

Wandeling in Moerzeke

Zaterdag 30 juni 2018

Vertrek: Sint-Martinuskerk, Dorp 5, Moerzeke om 14 uur

Met bron in Noord-Frankrijk en monding in Nederland vloeit de Schelde onvermijdelijk door België. In het landschap van Scheldeland vormen waterwegen een blauwe draad. Ze zorgden eeuwenlang voor economische welvaart door de handel op en langs het water. De laatste jaren werden rivieren minder belangrijk voor handelsactiviteiten, maar zijn ze des te meer een toeristische troef. De binnenwateren zorgen voor bewoning, recreatie en ontspanning. Scheldeland is zowel voor stille genieters als voor stappers.

Moerzeke, een deelgemeente van Hamme, is landelijk gelegen, een rustiek dorp op de linkeroever van de Beneden-Schelde. We vertrekken aan de classicistische Sint-Martinuskerk ten zuiden van het dorpsplein. De kerk met zijn achthoekige toren is gebouwd tussen 1767 en 1771 en de voorgevel is beschermd sinds 1943. De driehoekige vorm van het ruim  gekasseid plein, benadrukt door bomenrijen en omgeven door huizen, is eigen aan dorpspleinen in Vlaanderen met een oude, doorgaans middeleeuwse oorsprong.

Tijdens onze wandeling (ca 7 km) door de gemeente maken we kennis met diverse gebouwen die refereren naar priester Poppe (1890-1924), die zijn laatste levensjaar doorbracht in Moerzeke. Hij werd geboren in Temse, behaalde een doctoraat in de wijsbegeerte en midden de Eerste Wereldoorlog werd hij priester gewijd. Zijn wankele gezondheid bleef hem parten spelen, maar hij zette onverdroten zijn werk voor de geloofsopvoeding verder. Zijn inspirerende kracht, zijn sociale bewogenheid en voorkeur voor de armen gingen niet onopgemerkt voorbij. In de grafkapel (Pius X-kapel) ligt het stoffelijk overschot van de zaligverklaarde priester. Het is een prachtstuk van architect Landsoght, modern zowel binnen als buiten. Dit gedenkteken houdt, samen met de ommegang rond de parochiekerk en het priester Poppemuseum met een overzicht van zijn korte maar rijk gevulde leven, de herinnering aan deze figuur levendig.

De dijken, de rustige polders en het dorpsplein maken van Moerzeke een authentiek en charmant Scheldedorpje. En het water komt in Scheldeland niet zelden verrassend uit de bocht. In het gehucht Kastel, prachtig gelegen in de mooiste meander van de Schelde, vind je ongeveer 24 ha serres voor groenteteelt, daarom terecht het ‘glazen dorp’ genoemd. Laat je niet trekken! Recreatief wandelen in groepsverband kan voor een dynamiek zorgen bij het streven naar een betere gezondheid. Werk aan je basisconditie en maak je spieren en gewrichten sterker en soepel! Scheldeland heeft wandelaars heel wat te bieden. Ook aandacht voor cultuur en natuur in de rand van een wandeling vinden we een belangrijke factor.

<
>
x