Cultuursmakers

Affligem

Wandeldag in Berlare (Donkmeer)

Een dag wandelen aan en rond het Donkmeer

Datum: 17/06/2017 tot 01/01/1970
Plaats: Parking Donkmeer
Adres: Bellestraat 99, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Gemeentehuis "Bellekouter" in Affligem
Prijs leden: Gratis
Prijs niet-leden: € 1
Thema: Natuur
Type: Evenement

Wandeldag in Berlare (Donkmeer)

Zaterdag 17 juni 2017

Samenkomst: Parking Gemeentehuis Affligem om 9 uur

Berlare is vooral bekend om zijn ligging aan het uitgestrekte lieflijke Donkmeer in een rustgevende natuurlijke omgeving. Verscholen in een brede Scheldebocht vormt Berlare-Broek samen met het Donkmeer een waardevol en uniek natuurgebied binnen de toeristische regio Scheldeland. Het landschap bevat tal van ondiepe waterpartijen, oude broekbossen, turfputten, veengraslanden, rietvelden en wonderlijke fauna en flora. Aan het op één na grootste meer van Vlaanderen kan je het komen en gaan van talloze watervogels gadeslaan. Hier vind je ooievaars en blauwe reigers, maar ook aalscholvers komen regelmatig uitblazen.

Onze ochtendwandeling van 8,5 km start om 10 u. aan het “Museum Donkmeer”, een erfgoedmuseum rond de Boerenkrijg, die Overmere een plaats heeft bezorgd in de nationale geschiedenis. Het interactief museum voert je terug naar de 18e en de 19e eeuw. Je krijgt een beeld van hoe het was om in die tijd te leven. Alleszins altijd een bezoekje waard, eventueel bij een andere gelegenheid; de toegang is trouwens gratis! In het glazen gebouw is tevens de dienst Toerisme van Berlare en een infokantoor ondergebracht (adres: Donklaan 123, Berlare). Wandelend door het prachtig aangelegd kasteelpark, in 2008 aangekocht door de gemeente, spreken het 18e eeuwse kasteel, de sprookjesachtige dreven en de vijverpartijen tot de verbeelding.

Tijdens de middag rusten we even uit en versterken we de inwendige mens in “Brasserie Den Beeweg”, Kapelleplein 4 Berlare, vlakbij de Bareldonkkapel, een 13e eeuws bedevaartsoord op een zandheuvel. Achter de kapel, opgedragen aan O.L.V. ter Groene-Straete, bevindt zich een ommegang met 7 kapelletjes en een monumentale calvarieberg van beeldhouwer Aloïs De Beule. Tijdens de Boerenkrijg, die hier in de 18e eeuw ontvlamde, diende de heuvel als uitkijkpost van de Vlaamse opstandelingen of Brigands. Sinds 1942 is de Bareldonkkapel beschermd.

Bijzonder tijdens onze namiddagwandeling van 6,8 km is de traditionele eendenkooi. De oudste vermelding van de eendenkooi van het Donkmeer is te vinden op een kaart van 1678 en tot kort na 1930 ving men hier in alle stilte elke winter grote aantallen eenden voor de keuken van welstellende burgers. Die vangsten moet men zien in de vroegere tijdsgeest. Pas de laatste 50 jaar kreeg het respect voor de natuur een veel groter belang. Deze site in een oase van rust is de enige publiek toegankelijke kooi in België die in haar originele cultuurhistorische vorm is hersteld (in 2009). Het is een uniek plekje, een waar openluchtmuseum, niet te missen tijdens onze wandeldag.

Als je graag wandelt is dit een aanrader; het kan een halve dag of een hele dag, zoals je verkiest! Het schitterende Donkmeer is altijd een trekpleister geweest voor wandelaars en fietsers en bruist nog steeds. Zowel de unieke troeven voor het toerisme als de kansen voor natuurontwikkeling zijn er aanwezig en worden verbeterd om het voor de bezoekers aangenaam te maken en de natuurbeleving te optimaliseren. En na zo’n sportieve prestatie verwennen we graag onszelf met een lekker fris biertje, toch?

Inschrijven vóór 10 juni (zodat we weten wie zelf rijdt, wie wil meerijden en wie de lunch neemt). De lunch is ter plaatse te betalen.

Leden Gezinssport Vlaanderen wandelen gratis, niet-leden € 1 voor de verzekering.

<
>
x