vtbkultuur Affligem

Affligem

vtbKultuur trip 2019

7-daagse trip naar de streek van Zuid-West Frankrijk met verblijf in het familiaal hotel "Auberge de la Xaintrie in Saint Privat in het departement Corrèze.

Datum: 08/06/2019 tot 14/06/2019
Uur: 06:00
Uur van samenkomst: 05:45
Plaats: Parking Rantour
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: 964
Prijs niet-leden: 974
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip
Beschikbare plaatsen: 48

Zeven dagen Corrèze – Lot – Dordogne – Cantal   (wie graag het volledige programma van de Rantour-folder zelf leest, kan deze vinden in het blok "Op de hoogte blijven" en daar "overzicht Nieuwsbrieven" openen. De folder staat daar bovenaan de lijst). 

Van zaterdag 8 juni 2019 tot vrijdag 14 juni 2019

Vertrek: Parking Rantour, Affligem om 6 uur (beveiligde en gesloten parking)

De Limousin is een klein paradijs met het beste van wat Zuid-West Frankrijk te bieden heeft. Het meest zuidelijke departement in deze regio, de Corrèze, is één van de meest ongerepte gebieden, geflankeerd door de Auvergne met het departement Cantal aan de ene kant en Dordogne en Lot aan de andere kant.Herinneringen aan het indrukwekkende middeleeuwse en renaissance-verleden vormen fraaie herkenningspunten in het landschap. We brengen o.a. een bezoek aan Collonges-la-Rouge, geklasseerd als “l’un des plus beaux villages de France”. Met zijn typische huizen in warme, dieprode zandsteen ligt dit middeleeuws dorp harmonieus ingebed in een pastoraal decor van groene boomgaarden en heuvelende wijnvelden. Een wandeling door het dorp met zijn luisterrijke panden, vrolijke gevels en leuke torentjes uit de 15e en 16e eeuw is een ware reis door de tijd. In Brive-la-Gaillarde brengen we een bezoek aan distillerie Denoix, de oudste notenlikeurstokerij van Frankrijk. En ook Tulle, de hoofdstad van de Corrèze,  met zijn historische wijken, genesteld op de heuvelflanken, verwelkomt ons in een groene omgeving. We verkennen er de binnenstad met opmerkelijke bouwwerken uit de Middeleeuwen en Renaissance. De kathedraal Notre-Dame uit de 12e eeuw staat met haar hoge spitse toren in het centrum van de stad.

In de omgeving wordt ook al 3 eeuwen lang leisteen gewonnen voor de restauratie van historische monumenten. Ook dit geeft aanleiding tot een bezoek aan “Les Pans de Travassac”, een unieke locatie met een boeiende uitleg over de ontginning en het bewerken van leisteen. Tijdens deze rondleiding kom je dichtbij de hoge kliffen en kan je de indrukwekkende, door de mens gemaakte steile hellingen, bewonderen. Het landschap in de hele regio is sterk afwisselend en in elke weide staat wel een groepje bomen waaronder prachtige cacaobruine Limousin koeien beschutting zoeken. Je ziet ze ook grazen op het ‘dak’ van de Corrèze.

De vier departementen waarvan er sprake is tijdens onze reis kennen stuk voor stuk een rijke geschiedenis, die teruggaat tot aan de prehistorie. Zo zijn langs de rivieren de Dordogne en de Lot behoorlijk wat grotten te bezoeken. “Gouffre de Padirac” is één van de bekendste en spectaculairste. Het is een enorme druipsteengrot  in het departement Lotwaarin we met een bootje over de ondergrondse rivier zullen varen. Nog in Lot, waar de gelijknamige rivier en de Dordogne kriskras door het departement vloeien, rijden we naar Rocamadour. Deze bedevaartplaats heeft een unieke en markante uitstraling. Vanaf een afstand lijkt ze uit de kalksteenrotsen te zijn gehakt. Het departement Lot ligt trouwens voor een groot deel op de kalkhoogvlaktes, de zogenaamde Causses. En aansluitend, in de Ferme des Campagnes, ontdekken we het procedé van de productie van de foie gras.

Ook de Dordogne is een streek die geschiedenis ademt met ongerepte bergkloven, authentieke en schilderachtige dorpjes en sfeervolle pleintjes. Een typisch plaatsje uit de hoge vallei van de Dordogne is Argentat met zijn oude haven voor platbodemschuiten, de bekende gabarres. Dit zijn traditionele boten met platte bodem, die vroeger hout vervoerden en die Argentat zwaar beladen verlieten. Tot het einde van de 19e eeuw was het stadje een belangrijke binnenhaven zoals nog aan de brede kade (Quaie Lestourgie) te zien is. Het is er vandaag heerlijk wandelen langs de gezellige met witte rivierkeien geplaveide rivierkaaien en de traditionele houten galerij-huizen met lauze-daken (platte stenen). Argentat is een stadje met ongelooflijk veel charme en erfgoed. Ook een boottochtje met de traditionele schuit (de gabarre) doorheen de vallei van de Dordogne zal ons bekoren en laten genieten van een schitterende natuur.

En dan is er nog het departement Cantal dat het hart vormt van de Auvergne, oud vulkanisch gebied, waar we in 2017 neerstreken. We brengen er een bezoek aan Salers, bekend als één van de mooiste plaatsjes van Frankrijk. Salers is een oud middeleeuws stadje, een zwarte parel in de schaduw van het Cantalgebergte. Het kan uitpakken met een mooi centraal plein en fraaie huizen in renaissancestijl met muren van lavasteen en dit in combinatie met stadsmuren die de eeuwen overleefden. Het stadje is erin geslaagd om zijn erfgoed en authenticiteit tot op vandaag te bewaren. En we verlaten Salers niet zonder een typische Salers-kaasmakerij te bezoeken. Ook om zijn bekende kaas, gemaakt van volle rauwe melk is de Cantal uiteraard befaamd.

We zijn ervan overtuigd dat deze regio in Zuid-West Frankrijk genoeg troeven bezit om iedereen te kunnen bekoren. Voor een echt vakantiegevoel hoef je niet per se naar de andere kant van de wereld te gaan. Vooral liefhebbers van authenticiteit komen hier aan hun trekken met prachtige eeuwenoude plaatsjes, prehistorische plekken, middeleeuws kronkelende straatjes en rivieren die statig meanderen door het groene landschap.

Onze verblijfplaats is het “Auberge de la Xaintrie” in Saint-Privat (Limousin – dep. Corrèze). Neem alvast een kijkje op de website www.aubergedelaxaintrie.fr. De folder van Rantour met het programma kan doorgestuurd worden op aanvraag.

Prijs per persoon:  € 964 (leden vtbKultuur of VAB.  Niet leden betalen € 10 meer voor de vtbKultuur pas)

7 dagen volpension vanaf het avondmaal de 1e dag t/m het middagmaal de 7e dag.

Maaltijden: continentaal ontbijtbuffet en driegangen middag- en avondmalen

Animatie: dansavond en folklore avond inbegrepen

Tafeldranken: wijn, water en koffie inbegrepen bij middag- en avondmalen

Niet inbegrepen: Single kamer: supplem. € 150; Annulerings- en bijstandsverzekering: + € 4,50 pp/dag en  Verblijftaks: € 5,40 p.p.

Voorschot:  € 300 + de passende toeslagen (taks, verzekering en evt. single)

Voorschot en supplementen te betalen  vóór  28 februari 2019 op Rek. BE38 0016 5572 9372 van vtbKultuur Affligem.

Saldo: € 657 te betalen voor 30 april. 

<
>
x