vtbkultuur Affligem

Affligem

"Vergeten hopsoorten"

Wandeling van de vriendschap

Datum: 14/08/2016
Uur: 14:00
Plaats: 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Bellekouter, Bellestraat 99 Affligem
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: gratis
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Wandeling of fietstocht

Na de voordracht in september vorig jaar over "Aalsterse hopvariëteiten, terug van weggeweest" is het nu de beurt aan de gemeentegidsen Affligem om een ode te brengen aan de herboren "Coigneau hop". In de loop van de 19e eeuw kon men niet langer om het dorp Teralfene heen als het ging om de belangrijke hopcultuur in de streek van Aalst-Affligem-Asse. De Teralfense hopvariëteit, die in de periode 1780-1790, in Teralfene door Franciscus Coigneau aan zijn waterputje werd ontdekt, veroverde immers de hele streek. Op een gegeven ogenblik vertegenwoordigde de "Coigneau" meer dan 80% van de hopteelt in de streek. Rond de jaren 1950 verdween jammer genoeg deze lokale hop, net als de "Loeren" en de "Groene Belle" volledig van de kaart.

Lange tijd beschouwden we de lokale hopvariëteiten dus als helemaal uitgestorven, tot in 2009 een paar Aalsterse leraren van het Lyceum Aalst op het lumineus idee kwamen een zoektocht te starten en met succes, want na 6 jaar zoekwerk vonden zij in het Wye College, een onderdeel van de Londense universiteit, nog een struikje van onze "Coigneau". Fier zijn zij inmiddels terug begonnen met het aanplanten en ook dàt is hen gelukt.

In september 2015 dan, overhandigde Jan Louies een scheut van zijn plantje aan Ghislaine Coigneau, bestuurslid van vtbKultuur Affligem en rechtstreekse afstammelinge van Franciscus Coigneau.  Sinds eind mei de eerste scheut van het plantje de kop opstak, staat de struik nu een kleine 5 meter hoog.

In 1886 schreef "Den Denderbode" lakoniek dat boer Coigneau eigenlijk een  standbeeld verdiende in zijn dorp. Dit is er nooit gekomen, maar intussen staat er wel een kunstwerk op het Driesplein, genaamd "de hopbel" van de hand van kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck.  

Deze wandeling is een samenwerking Gemeentegidsen Affligem en vtbKultuur Affligem.

 

<
>
x