vtbkultuur Affligem

Affligem

" Van Abbeloos tot Zeppos"

Voordracht gebracht door Maurits Van liedekerke over zijn laatste boek .

Datum: 04/12/2017
Uur: 20:00
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:30
Plaats: Cultureel Centrum Abdij Affligem
Adres: Abdijstraat 6, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Abdij zaal C.C.
Prijs leden: € 4
Prijs niet-leden: € 5
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

Maurits Van Liedekerke, geboren en opgegroeid in Teralfene, is in hart en nieren een Pajot en een Pajottenlandkenner. Twee jaar geleden bracht hij voor onze vereniging reeds een interessante lezing over deze regio.

Hij was vroeger journalist, hoofdredacteur van “Wij”, politiek commentator op radio 1, dichter, auteur en intussen ereburger van Herne, waar hij woont. Maurits is niet alleen een fervente bewonderaar van de landschappen, maar ook bekommerd om het patrimonium en de nagedachtenis van talentrijke en achtenswaardige personen uit het Pajottenland. Stil zitten staat niet in zijn woordenboek en hij heeft zowat drie jaar gewerkt aan zijn boek “Van Abbeloos tot Zeppos”, waarin niet minder dan 75 personaliteiten de revue passeren. Dag op dag een jaar geleden, nl. op 4 december 2016, heeft uitgeverij “De Draak” zijn nieuweling voorgesteld in het Koetshuis in Strijtem. Het 300 bladzijden tellende boek bundelt een portret van verdienstelijke personen die één of andere link hebben met het Pajottenland. Hij koos belangrijke personen uit die er werden geboren, er een lange of korte tijd hebben gewoond en gewerkt of buiten hun geboortestreek naam hebben gemaakt. Soms werden ze onvoldoende belicht, soms moeilijk te raadplegen of helemaal niet naar waarde geschat en erkend.  De auteur wilde met het boek, dat een periode bestrijkt van 175 jaar, een ander beeld van het Pajottenland ophangen dan het Bruegeliaanse beeld dat altijd naar voren wordt geschoven.

Te veel om op te noemen, maar toch enkele namen: Staf De Clercq, Pol De Mont, Bert De Corte, Dr. Tistaert, Jo Baetens, de Lennikse kunstschilder, de dikke van Pamel, Frans Van Cauwelaert, de eminente politicus uit O.L.V. Lombeek. Verder komen in het boek o.a. nog voor: kardinaal Suenens, Elisabeth Braeckmans, moeder van Johan Verminnen, Kurt Fleming, Frans Minnaert en de onvermijdelijke Kapitein Zeppos. Niet alleen figuren die belangrijke posities hebben bekleed komen aan bod, maar ook kunstminnenden, musici, folkloristische figuren en vrouwen werden niet vergeten. Aan het boek gingen uiteraard jaren intensief opzoekingswerk vooraf. Uit de talrijke werken van Van Liedekerke blijkt ook duidelijk zijn kennis en liefde voor het mooie Pajottenland.

Interesse gewekt? Maak dan even tijd en kom luisteren naar het verhaal van anderhalve  eeuw merkwaardige pajotten! Het wordt ongetwijfeld weer een boeiende avond!

In samenwerking met het Affligems Gemeentebestuur

 

<
>
x