vtbkultuur Affligem

Affligem

Trainworld en het andere Schaarbeek

Daguitstap met bezoek aan het museum "Trainworld" en wandeling door Schaarbeek.

Datum: 16/05/2018
Uur: 08:45
Uur van samenkomst: 8:30
Plaats: Museum "Trainworld" in station Schaarbeek
Adres: NMBS Station Denderleeuw , 9470 Denderleeuw
Plaats van bijeenkomst: NMBS station Denderleeuw
Prijs leden: € 35
Prijs niet-leden: € 40
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 25

In en aan het station, het art nouveau-hart van Schaarbeek en precies op het tracé van de eerste spoorlijn, ligt het Belgisch treinmuseum van de NMBS. Je beleeft er hoe de trein onze maatschappij grondig veranderde. Zowel verleden als heden en toekomst van de Belgische Spoorwegen komt aan bod. Met een audiofoon bezoeken we deze bijzonder rijke collectie historisch treinmaterieel, van pruttelende stoomlocomotief tot hogesnelheidstrein. Maar ook archiefstukken, spoorwegobjecten, affiches, foto’s en filmbeelden fleuren het geheel op en creëren extra diepgang. Trainworld toont hoe de “ijzeren weg” ingreep in het dagelijks leven en vertelt tevens het verhaal van de vele mensen, van de arbeiders tot ingenieurs die 24 u. per dag instaan voor de veiligheid en organisatie. Trainworld is meer dan een museum, het is een belevingswereld waar we even tijd voor moeten nemen.

Na dit interessante bezoek stillen we, samen met onze gids Elyane De Keyser onze honger vlak bij het station in “Het ijzeren paard”, waar we ’s morgens al van een koffietje konden genieten.

Daarna ontdekken we al wandelend prachtig architecturaal erfgoed van Schaarbeek, zoals het Gemeentehuis, dat midden in het platteland werd opgetrokken in Vlaamse neorenaissance stijl. Het gebouw, dat dateert van 1887, werd ontworpen door architect Jules Van IJsendijck.

We wandelen verder richting St.-Mariakerk, sinds 1976 een beschermd monument. Het plan voorzag in een kerkgebouw in byzantijns-romaanse stijl en het gewicht van de koepel werd verkleind door het gebruik van metaal en lichte bekledingsmaterialen. De bouw begon in 1845; de wijding in 1853 werd een eerbetoon aan koningin Louise Marie en Puccini’s begrafenismis vond er plaats. Verder op onze weg vinden we de Hallen van Schaarbeek, een oude overdekte markt, een indrukwekkend gebouw geopend in 1865.Aan de Hallen van Schaarbeek grenst ook de tuin van het Kasteel Eenens, nu het Huis der Kunsten, een patriciërswoning dat stamt uit 1826 en werd gebouwd voor de rijke lakenhandelaar Charles-Louis Eenens. Het landhuis speelde een rol in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd in 1830. Het is een toonbeeld van een aristocratische woning en is sinds 1950 eigendom van de gemeente. Het interieur bevat decoratieve elementen, ontleend aan diverse stijlperiodes waaronder Lodewijk XV en Lodewijk XVI.

Prijs leden vtbKultuur en VAB :  € 35

Niet leden : € 40

In de prijs begrepen : ochtendkoffie, treinticket met bezoek Trainworld (B-dagtripformule), begeleide wandeling en lunch. Niet inbegrepen : dranken bij de lunch 

 

 

<
>
x