Cultuursmakers

Affligem

Provinciale Ledendag in Hoogstraten

Daguitstap met bezoek aan Hoogstraten

Datum: 07/10/2017 tot 01/01/1970
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 07:15
Plaats: Pendelparking afrit E40 Hekelgem
Adres: Bellestraat , 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Pendelparking Afrit 19a E40
Prijs leden: 60
Prijs niet-leden: 65
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Provinciale Ledendag in Hoogstraten

 

Zaterdag 7 oktober om 7.30 uur, Pendelparking Affligem

 

Voor onze jaarlijkse provinciale daguitstap blijven we traditiegetrouw binnen de grenzen van het voormalige Hertogdom Brabant. De keuze viel deze keer op Hoogstraten waar ‘parels’ van een rijk verleden en een sprankelend heden zich aaneenrijgen tot een schitterend snoer. Het noordelijkste stadje van België heeft zich ontwikkeld langsheen de statige Vrijheid. De naam verwijst naar het statuut van ‘vrijheid’ dat deze marktplaats in de middeleeuwen verwierf door Hendruk I, de toenmalige hertog van Brabant. Later schonk Margaretha van Oostenrijk het land van Hoogstraten de status van graafschap en in 1740 verhief Keizer Karel VI Hoogstraten tot hertogdom, maar bij de Franse overheersing gingen alle titels en voorrechten verloren. Hoogstwaarschijnlijk komt de naam “Hoogstraten” van ‘hoge straat’, een voormalige heirbaan die de oude handelssteden Bremen, Lübbeck en ’s Hertogenbosch met elkaar verbond. Het centrum bestaat inderdaad uit één lange brede hoofdas, m.n. de Vrijheid, waar al sinds de middeleeuwen markten en jaarmarkten plaatsvinden.

Eén dagdeel van ons programma wordt het ‘ronddwalend’ verkennen van het aantrekkelijke en levendige centrum met aandacht voor en een bezoek aan de Sint-Katharinakerk, het begijnhof en het stadhuis. Het straatbeeld in Hoogstraten wordt gedomineerd door de monumentale Sint-Katharinakerk (1525-1546), die de handtekening draagt van architect Rombaut II Keldermans en wordt bekroond door een 105 m hoge torenspits met beiaard. Ook het interieur van de kerk met schitterende glas-in-loodramen, Brusselse wandtapijten en renaissance praalgraven is zeker een bezoek waard. Het pronkstuk vormt het gotische koorgestoelte, meesterlijk versierd met 172 verschillende voorstellingen.

De geschiedenis van het Hoogstraatse begijnhof gaat vermoedelijk terug tot de 14e eeuw. Lange tijd was er slechts een kleine gemeenschap, maar dat veranderde vanaf het begin van de 17e eeuw toen er 160 begijnen woonden. Daarna gaat het stilaan bergaf en in 1972 verlaat de laatste begijn het hof. Sinds de restauratie zo’n 25 jaar later krijgt deze sfeervolle site een nieuwe rol als habitat voor de lokale gemeenschap en worden alle huisjes opnieuw bewoond. Het begijnhof prijkt, samen met nog 12 andere Vlaamse begijnhoven, op de UNESCO-lijst van het Werelderfgoed. Ook het stadhuis is een mooi voorbeeld van burgerlijke, laatgotische architectuur in baksteen en zandsteen en werd na de oorlog tot in de details heropgebouwd.

Een rondrit door het meest noordelijke stuk van de provincie Antwerpen leidt ons naar kleine, pittoreske dorpen en deelgemeenten van Hoogstraten zoals Meer, Minderhout en Wortel. En wist je dat de regio Hoogstraten Vlaanderens belangrijkste centrum voor de teelt van aardbeien is met een jaarlijkse afzet van 20.000 ton? De Hoogstraatse aardbei wordt geëxporteerd naar heel Europa en Meer vormt samen met de andere Noordkempense dorpen het grootste aardbeiencentrum van België. Lekker uit het vuistje of verwerkt in een dessert, aan verwenadresjes dus geen gebrek langs de Hoogstraatse Vrijheid! Ook Minderhout, een lieflijk dorp in de vallei van het riviertje De Mark en Wortel, omarmd door velden, weiden en bossen, liggen uitnodigend te wachten op ons bezoek. In elk geval vertelt de gids tijdens deze tocht met passie over de prachtige bezienswaardigheden, over volkse verhalen en anekdotes over landlopers, smokkelen en bedevaarten.

° Ochtendkoffie of thee met koffiekoek

° Lunch: Tomatenroomsoep met basilicum

      Hoevekip met champignonroomsaus, erwtjes en

      worteltjes, gefrituurde aardappelbolletjes

      Tiramisu en koffie

      + incl. 1 glas wijn of 1 pils of 1 frisdrank bij de maaltijd

° Afsluitend drankje met lokale versnapering

Inschrijven voor 4 september 2017

 

<
>
x