vtbkultuur Affligem

Affligem

Pikkelingwandeling

Wandeling ter gelegenheid van de Pikkelingfeesten

Datum: 29/07/2017
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: Molencauterhoeve
Adres: Ravenakkerstraat 28, 9310 Moorsel (Aalst)
Plaats van bijeenkomst: Ravenakkerstraat 28
Prijs leden: € 0
Prijs niet-leden: € 1
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Wandeling of fietstocht

Pikkeling wandeling

Zaterdag 29 juli 2017 om 14 uur

Samenkomst: 13.45 u. Molencauterhoeve, Ravenakkerstraat 28 in Moorsel

Moorsel (hoek met Biekennotenbosstraat)

De Pikkeling is een jaarlijks oogst- en folklorefestival met internationale optredens tijdens het laatste weekend van de maand juli. Afwisselend slaat het festival zijn tenten op in één van de vier Faluintjesgemeenten en vindt altijd plaats rond een hoeve. Dit jaar is de Molencauterhoeve de gasthoeve voor het oogstfeest, dat ode brengt aan de vreugde om de oogst waarbij karakteristieke oogsttaferelen door traditioneel geklede boeren en boerinnen natuurgetrouw worden gedemonstreerd. De belangrijkste facetten hierbij zijn dans en muziek uit diverse landen. Er wordt ruime aandacht besteed aan de internationale folklore. De volksdansgroepen komen dit jaar uit Taiwan, Catalonië, Oezbekistan en Oekraïne en zorgen telkens voor een exotisch tintje.

Onze wandeling start dus op de plaats van het gebeuren zelf. In de directe omgeving waar ooit de eerste windmolen stond in Moorsel bevindt zich de Molencauterhoeve. Achter de landerijen heeft men een prachtig vergezicht op het Kravaalbos, waardig om geklasseerd te worden als beschermd landschap. Wandelen in de Faluintjesstreek is een groene tocht met elementen als poelen, hagen, heggen en knotwilgenrijen die bijdragen aan de natuurlijke waarde van het landschap. De Molenbeek en haar zijbeken stromen door valleibossen en vochtige graslanden die als natuurlijke linten door het landschap kronkelen. Tien jaar geleden was de Molenbeek nog een open riool. Vandaag wordt door allerlei ingrepen weer geïnvesteerd in waterkwaliteit en vinden we er opnieuw een tiental vissoorten. In Moorsel getuigt ook het prachtige 16e eeuwse waterkasteel van de wereldse welstand van de abt Karel Van Croy van de abdij Affligem. Het werd gebouwd als een ‘séjour de plaisance’, een lustoord voor de abt, die het – zo wordt gezegd – niet zo nauw nam met het naleven van zijn geloften. Dit imposante gebouw was vroeger tot ver in de omgeving te zien door haar verheven ligging, maar tegenwoordig onttrekt een hoog groen scherm het waterkasteel aan het zicht.

Na een gezonde wandeling genieten we graag mee van de Pikkeling-feesten, een mooie verzameling van al dan niet teloorgegane elementen van de landbouw en waar traditie en folklore het programma kleuren met demonstraties van oude ambachten en veldactiviteiten.

Ook streekgastronomie komt ruim aan bod: ovenkoeken, pensen, Faluintjesjenever, Pikkelingbier, je vindt het er allemaal tijdens de Pikfeesten, een ware aanrader!

<
>
x