vtbkultuur Affligem

Affligem

Pajottenland, 't land van Bruegel-Provinciale ledendag

Daguitstap Provinciale ledendag

Datum: 05/10/2019
Uur: 08:15
Uur van samenkomst: 08:00
Plaats: C.C. Westrand - Dilbeek
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour
Prijs leden: 60
Prijs niet-leden: 65
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Provinciale daguitstap vtbKultuur

Pajottenland, ’t Land van Bruegel

 

Zaterdag 5 oktober 2019

Vertrek: Parking Rantour om 08.15 u. 

 

Het Pajottenland heeft al lang een speciale band met Pieter Bruegel. De schilder zit diep in het collectief geheugen geprent en is er nooit ver weg. Hij was de man die in Vlaanderen, en eigenlijk in Europa de ‘landschapsschilderkunst’ introduceerde. Het is dan ook logisch dat we voor onze provinciale daguitstap 2019, 450 jaar na zijn overlijden, deze Bruegelregio kozen. Gelukkig bleef een deel van het mooie landschap wel bewaard. Vlakbij Brussel vind je prachtige plekjes en groene parels en in het Pajottenland blijven kleine dorpjes en prachtige oude kastelen verbazen.

In de voormiddag doorkruisen we - per bus - het golvende Pajottenland, bezaaid met akkers en weiden, waar de taferelen en het boerenleven van Bruegel’s schilderijen zich afspeelden. Uiteraard zijn er onderweg enkele ‘afstapplaatsen’ en ‘bezoekjes’ gepland: denk maar aan het kerkje van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, die al lang tot de verbeelding spreken in het Pajotse landschap. In de namiddag worden we in cc Westrand in Dilbeek teruggebracht naar 1569: Vlaanderen en Brabant kreunen onder de wurgende Spaanse inquisitie. Fanatieke religieuzen hitsen de radeloze bevolking op. Genadeloze geuzen en paapsgezinde benden trekken moordend en brandend door dorpen en steden, waar op elke hoek een brandstapel smeult en op elke heuvel een galg te wachten staat. In de theaterproductie ‘de Ezels van Bruegel’ , georganiseerd door lokale vrijwilligers, wordt de geniale schilder Pieter Bruegel opnieuw tot leven geroepen: “Ik wil schilder worden” zegt hij als kleine jongen aan z’n moeder. 60 acteurs, muzikanten en logistieke medewerkers zorgen voor een uniek spektakel. We volgen de schilder die zijn weg zoekt én vindt als kunstenaar in de woelige 16e eeuw onder het Spaanse bewind. Humor, liefde en drama brengen historische feiten en lokale verhalen tot leven met theater, muziek en dans.

Voor de ochtendkoffie met koek en de Bruegel-lunch (*) zijn we te gast in het zalencomplex ‘Casy’ in Vlezenbeek.

(*) Lunch: Dagsoep – Gebraiseerde beenham met mosterdsaus OF Zalmsteak op Oosterse wijze – Groenten, kroketten – IJsbeker met caramel en slagroom – één drankje + kopje koffie

De traditionele afsluiter gebeurt in cc Westrand na ‘de Ezels van Bruegel’.

Gek in feite hoe Breugel na bijna 500 jaar nog weet te inspireren! Na een zomer met heel wat verschillende Bruegelprojecten in binnen- en buitenland willen we met vtbKultuur dit Bruegeljaar gepast afsluiten in onze eigen regio. Bruegel leeft hier nog in de hoofden en de harten van de mensen. Het is zeker een gevoel dat nog bij menig Pajot aanwezig is.

Prijskaartje: Leden € 60, niet-leden € 65 (inbegrepen: busvervoer, onthaal met koffie/thee en koekje, lunch, afsluiter, dagprogramma met toegangen en gidsen).

                  

Inschrijven vóór 6 september

Gelieve jullie menukeuze (ham of zalm) bij inschrijving te vermelden!

<
>
x