vtbkultuur Affligem

Affligem

Opening Kluizekermis

Avondwandeling rond de Kluis

Datum: 02/04/2016
Uur: 17:30 u.
Plaats: KLuiskapel
Plaats van bijeenkomst: Kluiskapel, Kluizerij , 1790 Hekelgem
Prijs leden: gratis
Prijs niet-leden: 1,0 euro
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Wandeling of fietstocht

De Kluiskapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, is één van de oudste bidplaatsen van de streek en werd het eerst vermeld in de 8ste eeuw toen Sint-Ursmarus er een bidplaats oprichtte, die later afhankelijk zou worden van de abdij van Affligem. De huidige Kluiskapel, op de grens van Hekelgem en Erembodegem, dateert uit 1758. In 1835 werd het bouwvallige gedeelte van het bak- en zandstenen gebouw afgebroken. 

Vele generaties hebben bijgedragen tot het behoud van deze boskapel. Ook in 2013 werd de Kluiskapel gerenoveerd. De opfrisbeurt is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de kerkfabriek van Hekelgem, de Hoekskesvrienden, de Jagers en de Vrienden van de Kluis. Monumentenbeschermer Adolf Sergooris coördineerde het team die de verfraaiingswerken doorvoerde.

Na de wandeling van ongeveer een uurtje onder leiding van onze gids Hubert, kunnen we van de gelegenheid gebruik maken om de avondmis bij te wonen en mee te feesten in de tent op Bruegeliaanse wijze. De fanfare "De Katholieke Gilde" draagt zijn steentje bij om er een gezellige avond van te maken. 

<
>
x