vtbkultuur Affligem

Affligem

Op stap door het oorlogsverleden van Dendermonde

Thematische gidsenwandeling

Datum: 18/03/2017 tot 01/01/1970
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:45
Plaats: Grote Markt Dendermonde
Adres: Grote Markt 1, 9200 Dendermonde
Plaats van bijeenkomst: Grote Markt in Dendermonde
Prijs leden: € 4
Prijs niet-leden: € 5
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Wie ‘Eerste Wereldoorlog’ zegt, denkt vaak in eerste instantie aan de loopgravenoorlog in de Westhoek maar ook steden in andere provincies hadden het zwaar te verduren. Zo is in het ‘Scheldeland’ Dendermonde geen voetnoot in de geschiedenis en één van de zeven Belgische “Martelaarsteden” waar men zwaar gebukt ging onder de oorlog. De Duitse troepen begingen wreedheden tegen de burgerbevolking. Er werden burgers vermoord, anderen werden als levend schild voor de troepen uitgedreven. Aan de gerestaureerde stadspoort ‘Brusselse Poort’, één van de blikvangers van Dendermonde, werd tijdens de eerste bezetting het heftigst geschoten. De Duitse troepen trokken van hieruit de stad in. Van 4 tot 6 september 1914 werd zo goed als heel de stad in brand gestoken. Meer dan de helft van de woningen en openbare gebouwen werd vernield en heel wat stadsarchieven werden platgebrand. Nadien trokken de Duitsers nog twee keer de stad binnen waarbij tijdens artilleriebombardementen de aangerichte schade vergroot werd en de belforttoren op de Grote Markt geraakt werd.

Wat Dendermonde in 1914 overkwam tart alle verbeelding. De stad werd het toneel van gruwel, foltering, brandstichting en moord en werd op een maand tijd herleid tot een smeulende ruïne. Gelukkig bleef in de hooggotische, deels nog vroeggotische O.L.V.kerk heel wat gespaard, o.a. een 12e eeuwse gebeeldhouwde romaanse doopvont uit Doornik en een beroemde Christus aan het kruis van Antoon Van Dijck (1629), gestolen door de Fransen en teruggeschonken na de Slag van Waterloo.

In het kader van de herdenking van 100 jaar ‘Groote Oorlog’ heeft Dendermonde o.m. een thematische wandelroute uitgestippeld die ons langs de belangrijkste plaatsen uit haar oorlogsverleden loodst. Deze 2-uur durende wandeling belicht niet alleen het militaire aspect maar ook de impact van dit conflict op het dagelijks leven van de mensen. Ze brengt ons ook naar het Heldenplein, een blijvende herinnering aan de 771 soldaten en 37 burgers die tijdens deze strijd het leven lieten. Een gids brengt aan de hand van anekdotes, historische omkadering en interessante weetjes de oorlog helemaal tot leven.

Intussen komt de stad met zijn belfort en begijnhof, zijn Gildenreuzen en Ros Beiaard maar liefst vier keer voor op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. En de Grote Markt, waar onze wandeling start en eindigt, staat bekend als één van de gezelligste pleinen van Vlaanderen.

Leden € 4, niet-leden € 5

Gelieve ons een seintje te geven als je mee wil rijden!

Inschrijven vóór 11 maart 2017

<
>
x