vtbkultuur Affligem

Affligem

AFGELAST door CORONA Mergelgrotten, belevingscentrum en wijndomein in Riemst

Daguitstap naar de streek van Riemst

Datum: 17/05/2020
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 07:45
Deuren open: 07.30
Plaats: Parking Rantour
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour
Prijs leden: 71
Prijs niet-leden: 75
Thema: Natuur
Type: Groepsbezoek

Mergelgrotten, Belevingscentrum en wijndomein in Riemst

Zondag 17 mei 2020

Vertrek: Parking Rantour, Bellestraat 98 Affligem om 8 uur

Riemst wordt begrensd door de stad Maastricht en door de aanleunende Luikse regio. In de vruchtbare Maasvallei baadt een snoer van kerkdorpjes die ieder hun eigenheid hebben bewaard. De omgeving heeft een unieke ondergrond van klei en kalk. Alleen de Jeker durfde zich te mengen in het perfecte landschap van droog Haspengouw. Na een koffietje bij Gasthof Delicia in Zichen-Zussen-Bolder rijden we naar Kanne, een aantrekkelijk dorpje vlak bij Nederland en bekend als “De Parel van de Jekervallei”, maar ook voor zijn mergelgrotten die geleid hebben tot eeuwenlange ontginning. Gedurende anderhalf uur worden we meegenomen door het hart van de grotten. We ontdekken artisanale ontginningsmethodes en ook de mooiste plekken in het gangenstelsel met zijn muurschilderingen en fossielen van zee-egels en vissen. Onze geologiekennis wordt op peil gesteld en we degusteren er een grottenbiertje.

Na dit interessante bezoek aan het grootste ondergrondse museum van België nemen we de lunch in brasserie “Onder de Brug” te Vroenhoven. Alleen al het uitzicht is er adembenemend. Vanop het terras heb je een schitterend panorama over het Albertkanaal en de Haspengouwse heuvels. Maar ter plekke bevindt zich ook het interactieve belevingscentrum “De Brug” dat zeker onze aandacht verdient. Hier komen twee verhalen samen: enerzijds de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog, die in mei 1940 precies op deze plek van ons land begon en anderzijds de vernieuwende kracht van het Albertkanaal en de rol en de betekenis van de binnenscheepvaart. Deze tweeledige expo is ondergebracht in een voormalige bunker.

De mergelondergrond van de streek vormt, samen met de vruchtbare hellingen en het micro-klimaat, ook een topregio voor prachtige wijnen, vergelijkbaar met die van de klassieke Franse wijnstreken. Tijdens een bezoek aan het Wijndomein Vlijtingen vertelt de teler ons graag hoe ze hun geoogste druiven tot witte en mousserende wijn maken. Sinds 2014 werden, verspreid over 4,5 ha, 20.000 stokken aangeplant. Vooral van Chardonnay maar ook van Pinot Noir en Pinot Meunier worden wijnen geproduceerd, artisanaal waar kan en met moderne technieken waar nodig. En zoals dit hoort zijn na de rondleiding voor elk twee proefglaasjes voorzien.

Mergel, die regeert in fascinerende grottenstelsels en die je ook bovengronds terugvindt in allerlei gebouwen; een verrassende trekpleister langs het Albertkanaal waar twee onderwerpen samenkomen op een geladen locatie; en dan zijn er nog de glooiende zuidflanken waar de zon de lekkerste wijndruiven doet rijpen. Troeven genoeg om er een mooie dag van te maken en gezellig af te sluiten in deze heerlijk veelzijdige streek.

Prijs:  Leden  € 71, niet-leden  € 75    

(inbegrepen: vervoer, koffie en ontbijtkoek, lunch, rondleidingen en proeverijen)

Inschrijven vóór 8 mei 2020!

Keuzemogelijkheid bij de hoofdschotel:

-          Varkensoester omwikkeld met spek en saus van Oudstrijdersbier

-          Doradefilets met witte wijn/dillesaus

Bij de inschrijving je keuze kenbaar maken!

<
>
x