Cultuursmakers

Affligem

Kunstenaars op de vlucht; de gevolgen van de reformatie

In het kader van de "Nacht van de Geschiedenis" brengt Katelijne Joris, historica een voordracht.

Datum: 20/03/2018 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Deuren open: 19:45
Plaats: Parochiezaal Teralfene
Adres: Balleistraat 20, 1790 Teralfene
Plaats van bijeenkomst: Parochiezaal, Balleistraat 20 in Teralfene
Prijs leden: € 5
Prijs niet-leden: € 5
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Na de voordracht over Luther en de reformatie, brengen het Davidsfonds Teralfene en Cultuursmakers Affligem samen de voordracht  "Kunstenaars op de vlucht, de gevolgen van de reformatie". Spreker is Katelijne Joris, historica. 

De ideeën van Luther geraakten snel in de Nederlanden verspreid, maar zouden al gauw op verschillende manieren geïnterpreteerd worden zodat er verschillende ‘stromingen’ binnen het protestantisme ontstonden. De overheid bestreed deze ‘ketterijen’ van bij de aanvang, maar trad steeds driester op. In de loop van de 16e eeuw ontstonden er dan ook echte vluchtelingenstromen vanuit onze gewesten. De geschiedenis toont ons hoe de reformatie en de daaropvolgende contrareformatie de kunst van de 16e en 17e eeuw stuurde.

In deze lezing brengt Katelijne Joris ons het verhaal over de kunstenaars die reeds vanaf de jaren ’30, maar vooral tijdens de woelige jaren ’60 de Zuidelijke Nederlanden verlieten. De aandacht gaat naar de verschillende ‘golven’ en bestemmingen van deze uittocht, maar vooral naar de kunstenaars die zich, op zoek naar een betere toekomst, over West-Europa verspreidden (de Noordelijke Nederlanden, Duitsland en Engeland).

<
>
x