vtbkultuur Affligem

Affligem

Koude neuzen wandeling

Wandeling van een goede 6 km doorheen de Brabantse Kouters

Datum: 07/11/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:00
Plaats: Kerk Mazenzele
Plaats van bijeenkomst: Parking Bellekouter
Thema: Natuur
Type: Wandeling of fietstocht

Koude neuzen wandeling in Mazenzele

 

Donderdag 7 november 2019

Vertrek: Parking Bellekouter, Affligem om 14 uur

(mogelijkheid om mee te rijden)

 

De dorpskern van Mazenzele, waar deze wandeling start, is op zijn minst gezegd merkwaardig. Het is nog de grote open zeer goed bewaarde dries met het pittoreske Sint-Pieterskerkje dat zo uit de Middeleeuwen lijkt weggeplukt. Deze oude parochiekerk met een vroeg-gotische toren uit de 13e eeuw behoorde vroeger toe aan de benedictijnenabdij van Affligem en werd in 1997 definitief als monument beschermd. Met Sinksen vindt op het driehoekige plein jaarlijks het traditionele koningsschieten plaats door de Sint-Pietersgilde. Vroeger was Mazenzele gekend als “het witte dorp”. De naam verwees naar de vele kerselaars die bijna allemaal verdwenen zijn. In de volksmond en in de regio wordt Mazenzele Mazel of Mauzel genoemd.

 

We stappen maximum 6 km door de Brabantse Kouters, een zeer rijk en gevarieerd landschap. Op amper een boogscheut van Brussel regeren hier nog steeds land- en tuinbouw tussen weidse landschappen en hoeves. We wandelen ook gedeeltelijk door het nabijgelegen Kravaalbos, een belangrijk natuurgebied met een merkwaardige fauna en flora. Dit uitgestrekte bosgebied heeft door de eeuwen heen een erg grote rol gespeeld in de historische, economische, sociale en ecologische geschiedenis van de streek. En krijg je onderweg honger of dorst? Dan vinden we wat soelaas in de frituur bij Kirsten en Geert op de Dendermondse Steenweg. Wandel met ons mee en kom proeven van de landelijke rust in de Brabantse Kouters!

 

Omwille van de heetste zomerdag van 2019 op donderdag 25 juli werd deze wandeling verplaatst. We maken er graag een winterwandeling van.

 

Inschrijven vóór 31 oktober!

Gelieve bij inschrijving te vermelden of je wil meerijden en of je zin hebt in frietjes en/of een fris biertje.

<
>
x