vtbkultuur Affligem

Affligem

KnipoogDag Mechelen

Traditionele opening van het vtbKultuurjaar

Datum: 26/03/2017 tot 01/01/1970
Uur: 08:15
Uur van samenkomst: 08:00
Plaats: Mechelen
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: € 54
Prijs niet-leden: € 59
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Op zondag 26 maart bezoeken we samen met vtbKultuur Asse-Zellik de stad Mechelen.

We vertrekken op de parking van Rantour om 08:15 uur, bestemming Ursulineninstituut in O.L.Vrouw-Waver, waar we een bezoek brengen aan de Wintertuin.

De KnipoogDag, het jaarlijks spetterende cultureel stadsfestival van vtbKultuur, bevat telkens weer een meer dan goed gevuld dagprogramma. We strijken neer in de Dijlestad Mechelen in het hart van Vlaanderen. Maar eerst brengen we, samen met de afdeling Asse-Zellik, een gegidst bezoek aan de Wintertuin van het Ursulineninstituut in O.L.V.Waver. Je verwacht het nooit op het Vlaamse platteland: een feeërieke wintertuin uit 1900 met kleurrijke glas-in-loodkoepel in art nouveau in een voormalig meisjespensionaat. Deze imposante wintertuin is niet alleen een beschermd monument maar ook uniek in België en biedt een betoverend spel van licht en kleur. Door de glaskoepel en de flora die prominent aanwezig is in de decoratie wordt constant een lentesfeer gecreëerd, ook in donkere dagen. Naast de wintertuin zien we ook andere zalen, gangen,  galerijen en de kloosterkerk met unieke lichtinval. We ontdekken er een streekparel van art nouveau en een patrimonium met internationale allure.

Tijdens de middag van 12.30 u. tot 14 u. zijn in Mechelen voor ons plaatsen gereserveerd in een restaurant. Na het middagmaal verkennen we de binnenstad. Mechelen was een rijke koopmanstad waar de Dijle en de vlietjes het stadsbeeld bepaalden, wat in de oudste stadskern nog duidelijk te merken is met mooie burgerhuizen, markten en pleinen van de 13e tot de 17e eeuw. De Sint-Romboutstoren is een klassieker waar je niet omheen kunt. Hij torent boven de stad uit en voor de sportievelingen onder ons is het beklimmen ervan een echte aanrader. Werelderfgoed, opgetrokken in 1452, goed voor 538 treden heen en evenveel terug, 97 m hoog en hét symbool van de stad!

Eens de top bereikt krijg je een bevoorrecht uitzicht over de stad geserveerd. Wist je ook dat studenten van over heel de wereld naar Mechelen komen om er les te volgen? ’t Schipke, een hoekhuis in rococostijl is de thuisbasis van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. Het is de eerste, oudste en beroemdste beiaardschool ter wereld.

Maar Mechelen biedt nog zoveel meer! Het stadscentrum telt meer dan 300 beschermde monumenten. Door zijn typisch Vlaams karakter en aparte architectuur kwam het Groot Begijnhof samen met andere gebouwen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed terecht.

De Mechelaars koesteren hun stad. Ze zijn fier op Margaretha Van Oostenrijk, de tante van Keizer Karel, die met haar hofhouding het 16e eeuwse Mechelen op de wereldkaart zette. En ze zijn trots op de Gouden Carolus, het bekroonde bier dat al eeuwenlang gebrouwen wordt.

Geprangd tussen twee grote steden als Brussel en Antwerpen was Mechelen gedoemd om het kleine, mindere broertje te blijven. Maar de stad herrees als een aangename hippe provinciestad, een stad ook van contrasten. Naast historische blikvangers tref je hier ook hedendaagse architectuur aan. Nagelnieuwe woonsites, mooie renovaties en de vele vernieuwde vlietjes op historische locaties zijn prachtige voorbeelden van stadsvernieuwing.

Mechelen viert dit jaar ook 400 jaar rechtspraak. Met het project Op.Recht.Mechelen staat de stad in het teken van de herdenking van de Grote Raad waarmee ze de Europese bakermat was van justitie. Tijdens de KnipoogDag wandelen we letterlijk door de geschiedenis. Zo is bv. de Mechelse kazerne Dossin, een voormalige legerkazerne, een unieke plaats van herinnering. Het was voor meer dan 25.000 joden en 350 zigeuners een verzamelkamp en letterlijk een wachtkamer van de dood. Ze werden er op treinen richting Auschwitz gezet. Vandaag staat tegenover dit memorial een gloednieuw museum.

Het wordt een vrije namiddag die elkeen naar believen kan invullen zodat we alles op eigen tempo kunnen ontdekken. Gidsen vergasten ons op tal van anekdotes, verhalen en feiten. We genieten er ook van verrassende concertjes en animatie. Op het gezellige cultuurplein sluiten we tussen 17 en 18 u. de KnipoogDag muzikaal af met een lekkere ‘Maneblusser’. Kom dus met z’n allen Mechelen beleven! Het wordt weer een topper van formaat!

Deelnameprijs + vervoer + lunch: leden € 54, niet-leden € 59

Inschrijven vóór 20 februari 2017

<
>
x