vtbkultuur Affligem

Affligem

KnipoogDag in Ieper

Opening van het vtbKultuurjaar 

Datum: 21/03/2021
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 07:15
Plaats: Ieper
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour
Prijs leden: nog te bepalen
Prijs niet-leden: nog te bepalen
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek
Beschikbare plaatsen: 24

KnipoogDag vtbKultuur in Ieper

Zondag 21 maart 2021

Vertrek: Parking Rantour, Bellestraat 98 Affligem om 7.30 uur

De Westhoek wil je blijven ontdekken. Misschien heeft het te maken met het bijzondere landschap dat vlakke velden afwisselt met voorzichtige heuvels. Maar WO I maakte van deze regio het meest tot de verbeelding sprekende oorlogslandschap van ons land. Vandaag herinneren duizenden graven aan deze gruwel. Er stond van Ieper geen steen meer op elkaar. De charmante stad werd herleid tot een grote puinhoop. Verbazend hoe de heropgebouwde stad een eeuw later een toeristische hotspot is geworden. We ontdekken het zelf tijdens de KnipoogDag, ons jaarlijks cultureel stadsfestival.

Na een onthaalkoffietje neemt onze groep in de voormiddag deel aan een vertelwandeling “ De Baron van Bellewaerde”, waarin de wederopbouw van de streek wordt verteld. De centrale rol in het verhaal is weggelegd voor baron De Vinck en zijn familie, die bij hun terugkeer na de oorlog een vernield kasteel en een verwoeste streek aantroffen. Met brieven, getuigenissen en foto’s uit het familiearchief neemt de gids ons mee langs de overgebleven relicten rond Hooge en Bellewaerde. Het hoogtepunt van de wandeling is de betonnen noodwoning van de baron.

Daarna genieten we van een groepsmaaltijd en vanaf 14 u. start het tweede gedeelte van de KnipoogDag vanop de Grote Markt in Ieper waar we in de juiste stemming zullen komen met fijne straatanimatie. Aan ons dan om er aan de hand van een programmablad en een plannetje een fijne namiddag van te maken in de historische binnenstad. Hierbij alvast enkele ingrediënten om een smaakvol menu samen te stellen! Het ‘In Flanders Field Museum’ en het ‘Yper Museum’, beiden in de majestueuze Lakenhallen op de Grote Markt, brengen samen met het Merghelynck Museum (met het leven van de Ieperse adel) een overzicht van de meer dan 1000 jaar Ieperse geschiedenis. Gidsen zorgen ter plekke voor de nodige informatie. Naast de Menenpoort is de Anglicaanse Saint-George Memorial Church het belangrijste monument voor de 500.000 Britse gesneuvelden in Ieper centrum. Tot zelfs het meubilair werd alles door Britse verenigingen, regimenten of burgers geschonken. Deze kleine kerk staat schuin tegenover de Sint-Maartenskathedraal in gotische stijl, waar in de Proosdijzaal 23 prachtige glasramen uit de voormalige kapel van de Roesbrugge Dames een nieuwe bestemming kregen. Heel interessant zijn ook de vestingen van Ieper, de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint 10 eeuwen geleden toen de stad ontstond aan de Ieperlee. In “De Kazematten” achter de Sint-Jacobskerk kan je aan de hand van een presentatie de geschiedenis ervan ontdekken. Er is ter plekke ook een stijlvolle brasserie onder de vleugels van brouwerij Sint-Bernardus uit Watou waar je eventueel een streekbiertje kan proeven. Dit was maar een greep uit de mogelijkheden om deze vrije namiddag in te vullen. Ook van de vele concertjes op de historische locaties kan je intussen genieten. We sluiten de KnipoogDag af om 17.15 u. ter hoogte van het evenementenplein ‘Cultuurcentrum Het Perron’. Aarzel niet en kom met z’n allen het Heuvelland en de gezellige Ieperse binnenstad beleven!

Deelnameprijs: nog te bepalen

(inbegrepen: koffie, volledig dagprogramma, lunch en vervoer)

Inschrijven vóór 2 maart 2021

<
>
x