vtbkultuur Affligem

Affligem

Het Meetjesland "Krekengebied"

daguitstap in het Meetjeslandse Krekengebied

Datum: 29/04/2017 tot 01/01/1970
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 07:45
Plaats: Parking RANTOUR
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: € 57
Prijs niet-leden: € 59
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Daguitstap in het Meetjeslandse Krekengebied

Zaterdag 29 april 2017

Vertrek: Parking Rantour om 8 uur

Tussen Gent, Brugge en Breskens past het Krekengebied als een puzzelstukje in Zeeuws-Vlaanderen. Knotwilgen, rietkragen en waterpartijen sieren je tocht doorheen dit noordelijk pareltje aan de kroon van het Meetjesland. De polder in het biljartvlakke gebied wordt ingesneden door sloten, kreken en kanalen, getuigen van de nooit aflatende strijd tegen het water. Je laat je verrassen door prachtige polderdorpjes en je beleeft de heerlijke rust en de schoonheid van dit unieke natuurgebied, een paradijs voor de meest zeldzame watervogels.

Na een koffietje in café ‘De Kring’ in Boekhoute, waarbij we kennis maken met onze gids, ontdekken we het unieke verhaal achter een vissersdorp zonder haven. Wist je dat tijdens Wereldoorlog I Boekhoute gemiddeld het grootste aantal gefusilleerden van Vlaanderen telde?  Meer dan de helft van hen waren vrouwen. Met zijn ligging in het etappengebied was Boekhoute een belangrijk smokkel- en verzetsgebied. Na een korte voordracht over de visserij van het dorp en de ‘Doodendraad’ bezoeken we de tentoonstelling ‘Grote vrouwen in de Groote Oorlog’ of hoe viswijven grote vrouwen werden, waarbij de rol van de vrouw in tijden van oorlog belicht wordt. We maken in het Bezoekerscentrum eveneens kennis met het leven van de dappere garnaalvissers en hun vroegere havens. In het centrum herinnert een garnaalschuit nog aan vroegere tijden toen Boekhoute nog een eigen haven had. Vervolgens ontdekken we bij een tentoonstelling in de kerk het dagelijks leven in het dorp tijdens de twee wereldoorlogen.

Na deze brok geschiedenis wordt het tijd om ons hongergevoel te stillen. Indrukwekkende kreken, polders en dijken vormen het gelaat van Assenede maar we vonden er ook de mooie brasserie ’t Schuttershof waar we in een privézaaltje terecht kunnen voor een drie-gangen groepsmenu. Doordat Assenede aan de grens met Nederland ligt, hadden de inwoners ook van dichtbij te maken met ‘Den Doodendraad’, de electrische draadversperring tussen het neutrale Nederland en België. Het was de grens tussen oorlog en vrede. In Boekhoute vind je een kunstwerk dat een stuk van deze draad voorstelt. Dit en nog veel meer ontdekken we tijdens een begeleide rondrit  waarbij vooral Assenede en Sint-Laureins zich dé krekengemeenten van de streek mogen noemen.

Sint-Laureins wordt gedomineerd door een gigantisch gebouw, het Godshuis, een 19e eeuws klooster dat in de loop van de jaren ook dienst deed als weeshuis, ziekenhuis en rusthuis. De imposante ziekenzalen zijn nu ingericht tot een authentiek en luxueus hotel. Het Godshuis beschikt over 7 sfeervolle feestzalen, 2 prachtige binnentuinen en vergaderzalen. We kunnen allicht een kijkje nemen in de voormalige kapel. Toch bleef het dorp een oase van rust en tegelijk een paradijs voor fietsers en wandelaars. Tijdens onze rondrit kunnen we ook het polderdorp Watervliet niet links laten liggen, een minuscuul dorpje met een handvol inwoners in een schitterend decor  dat nog herinnert aan de gigantische overstromingen die eeuwen geleden deze streek teisterden. De kerk in Brabants-gotische bouwstijl, ook wel de Kathedraal van het Noorden genoemd, bezit een buitengewoon rijk barok interieur.

Na deze prachtig gestoffeerde rondrit genieten we nog van een ontmoeting met ‘Pier De Peurder’ aan de oevers van de Belevingsplek ‘Paling in ’t groen’ aan de Oostpolderkreek. We maken er op ludieke én leerrijke wijze kennis met de Meetjeslandse palingvangst en haar verleden. Met woorden als ‘peuren’ en ‘polszakken’ gaan we ongetwijfeld met een rijkere woordenschat naar huis. Intussen genieten we nog wat van het schitterende zicht op deze kreek. En met een drankje sluiten we een gevulde dag af in restaurant ‘Polderzicht’ in Sint-Jan-in-Eremo, rechtover het éénbeukige minikerkje met een hoge aaibaarheidsfaktor. Het beschermde monument ligt eenzaam en vooral pittoresk midden in de polders. Onthoud vooral het volgende! Langs de kreken is het oeverloos genieten van de natuur en van de stilte. Wie hier één keer komt, keert gegarandeerd terug. Laat je meedrijven op de tonen van het ruisende riet en schrijf je zo snel mogelijk in voor deze streekparel!

 

Prijs: leden € 57, niet-leden € 59  (inbegrepen: vervoer, koffie, gegidste bezoeken, rondrit en middagmaal)  Geef ons een seintje vóór 10 april als je meewil!

<
>
x