vtbkultuur Affligem

Affligem

Herfstwandeling in Liedekerke en Hertigembos

Gezonde boswandeling in het Hertigembos

Datum: 13/10/2019
Uur: 14:30
Uur van samenkomst: 14:00
Plaats: Pendelparking afrit E40 Hekelgem
Adres: Pendelparking Affligem E40 , 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Pendelparking Afrit 19a E40
Prijs leden: 0
Prijs niet-leden: 0
Thema: Natuur
Type: Wandeling of fietstocht

Herfstwandeling in Liedekerke en Hertigembos

Zondag 13 oktober 2019

Vertrek: Pendelparking, Affligem om 14 uur

(mogelijkheid om mee te rijden)

 

We starten de wandeling van 7,5 km aan de kapel O.L.V. Ter Muilen. De legende vertelt hoe de kasteelheren van Liedekerke tijdens de voorlaatste kruistocht in 1249 in de problemen kwamen. Ze beloofden bij een veilige thuiskomst om een klooster en een kapel te bouwen. Tijdens hun tocht maakten ze kennis met de kloosterorde van de Karmelieten. In 1252 werd een kapel opgetrokken in Liedekerkebos, die een eeuw later aanzienlijk vergroot werd en die uitgroeide tot een volksbedevaartsoord. Pas in 1410, ruim anderhalve eeuw na de bewuste kruistocht, bouwde Arnoud Van Gavere het Karmelieten-klooster in de onmiddellijke omgeving van de kapel. We wandelen voorbij de restanten ervan en in  de buurt zien we ook een herdenkingsplaat. Bij de Boerenkrijgopstand werden twee jaar later 21 brigands vermoord.

Het Liedekerke- en het kleinere Hertigembos, aan de rand van Liedekerke en de Ternatse deelgemeenten Wambeek en Sint-Katharina-Lombeek, zijn samen 200 ha groot en gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert dit gebied en zorgt voor een rijk aanbod aan natuurwaarden én recreatiemogelijkheden. Het bos werd beplant met inheemse bos- en struiksoorten: es, wintereik, zwarte els en meidoorn. Het bossencomplex is vrij vlak en heeft een kwaliteitsvol padennetwerk; vrij intensieve wandel- en looprecreatie blijft er mogelijk, maar ook de natuur krijgt haar kansen. Daarom wordt het bosreservaat niet toegankelijk gemaakt. Dit reservaat is nl. uniek in Vlaanderen; al 40 jaar is hier een natuurlijke verbossing aan de gang. Het is dan ook een site van zeer hoog ecologisch en wetenschappelijk belang en broodnodig in onze dichtbevolkte regio. Halverwege stoppen we even voor een drink in Taverne Pallieter en zetten daarna onze weg verder. Op de grens tussen Lombeek en Wambeek staat de kapel “Steene Lindeke”. In de 17e eeuw was hier een Sint-Annakapel, een bedevaartplaats tegen koorts. Het gebruik was stukjes stof te knopen aan het hek of rond de kapel in de struiken, om de koorts af te binden.

Laat ons dus samen met onze gidsen Jos en Arnout genieten van een verkwikkende wandeling. De natuur maakt zich alweer op voor mooie herfsttaferelen. De paddenstoelen schieten weelderig uit de grond en een schitterend palet van wel honderden tinten bruin en rood gunt het groen zijn laatste dagen. En als het even meezit genieten we nog even van een zalig oktoberzonnetje tussen de prachtige herfstschakeringen.

Inschrijven vóór 6 oktober!

Gelieve bij inschrijving te vermelden of je wil meerijden.

<
>
x