vtbkultuur Affligem

Affligem

Guldensporentocht doorheen Affligem

Wandeling in het kader van " Vlaanderen Feest"

Datum: 02/07/2017 tot 01/01/1970
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:30
Plaats: Bellekouter
Adres: Bellestraat 99, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Gemeentehuis "Bellekouter" in Affligem
Prijs leden: € 0
Prijs niet-leden: € 1
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Wandeling of fietstocht

Guldensporentocht ‘1914-1918’ en 11-juli viering

Zondag 2 juli 2017 – GC Bellekouter, Affligem – 14 uur

Samenkomst en sfeerschepping vanaf 13.30 uur

Deze wandeling is de start en een onderdeel van het feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli, de datum die verwijst naar de Guldensporenslag van 1302, nu 715 jaar geleden. Dus het is een uitgelezen aanleiding om het samen-leven in Vlaanderen te vieren én te beleven. Dat gebeurt in die periode letterlijk in bijna alle Vlaamse steden en gemeenten en op honderd-en-één verschillende manieren, maar we doen het allemaal samen onder de noemer “Vlaanderen feest”. Haast even gevarieerd als de Vlaamse samenleving zelf, maar met één gemeenschappelijke intentie: er een feest van Vlaamse samenhorigheid van maken, een feest van, voor en door zoveel mogelijk Vlamingen.

En in onze gemeente wandelen we met vtbKultuur Affligem en ‘De Belletrekkers’ al sinds 2014 ook in het kader van Wereldoorlog I en dit in samenwerking met de Cultuurraad, Gidsen Affligem en de werkgroep “Groote Oorlog”. We stappen dit jaar vanuit Hekelgem richting Abdij met plaatselijke verhalen uit de Groote Oorlog.

Het verhaal van Robert Baudonck, een jonge priester in de abdij sinds 1908 (hij was toen 16) willen we terloops toch even vermelden. Bij het uitbreken van de oorlog werd hij gemobiliseerd en zo kwam hij uiteindelijk achter de IJzer terecht. 100 jaar geleden raakte hij zwaar gewond tijdens een gasaanval. Hij had brandwonden in zijn aangezicht, zijn ogen en ook zijn luchtwegen waren aangetast. Op 23 november 1917 stierf hij in het ziekenhuis. Baudonck werd begraven in bijzijn van twee monniken van Affligem die ook aan de IJzer verbleven.

Tijdens onze wandeling, die opgeluisterd wordt met Vlaamse liedjes en muzikale animatie, blikken we dus ook nog even terug naar die vreselijke periode in de omgeving van de abdij. Daar wacht een bus ons op die ons na de tocht naar de kerk van Hekelgem brengt. Vandaar volgen we de feestelijke optocht met de fanfare naar de Bellekouter en de Sanderuszaal waar we verder mee genieten van de Guldensporenworp en de festiviteiten.

Toegang gratis – Stoofvlees met frietjes € 6

<
>
x