vtbkultuur Affligem

Affligem

GOUDA: kaas, water, stroopwafels en ambachten

Daguitstap naar Gouda met bezoek aan t'Kruim, Kaasmarkt, Ambachtelijk Gouda en Kaasboerderij Schep

Datum: 23/05/2019
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 07:15
Plaats: Parking Rantour
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour, Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: 67
Prijs niet-leden: 70
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Gouda: kaas, water, stroopwafels en ambachten 

Donderdag 23 mei 2019: Parking Rantour, Affligem om 7.30 uur

In het groene hart van de provincie Zuid-Holland ligt Gouda. De prachtige historische binnenstad met vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes en grachten is een bezoek meer dan waard. In een voormalig chocoladefabriek, getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouw waar cultuur, ambacht en historie samenkomen worden we verwelkomd met koffie of thee en Kruim’s plaatgebak. De geschiedenis van Gouda is onlosmakelijk met het water van de Hollandse IJssel en de Gouwe verbonden. Deze rivieren maakten de stad rijk, maar zorgden soms ook voor problemen. Onder leiding van een gids leren we aan de hand van sluizen en grachten alles over Gouda’s bijzondere waterverleden. We komen op unieke plekken met bijzondere verhalen. De wandeling leidt ons langs de Museumhaven, een uniek stukje historisch erfgoed in de stad, het Tolhuis en het Houtmansplantsoen en laat ons zien dat Gouda naast het sprookjesachtige stadhuis en de Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland, nog veel meer te bieden heeft. Na deze interessante rondleiding brengen we een vrij bezoek  aan de Goudse Kaasmarkt, die er al sinds 1198 van april t/m augustus elke donderdag plaatsvindt. Het is telkens een spectaculair historisch tafereel, waar kazen worden verhandeld door middel van het eeuwenoude handjeklap, een spel van bieden en loven.

 

Na de lunch rond 12.30 u. in café restaurant Belvedère rijden we uit de stadskern weg en ontdekken we het Ambachtelijk Gouda. In zes oude trapgevelhuisjes van rond 1800 krijgen we zes typisch oud-Goudse ambachten te zien in beeld en geluid, met live demo en proeven van kaas, de bekende stroopwafel en zelfs bier. Gouda stond in de middeleeuwen immers bekend als dé bierstad en telde rond 1470 wel 200 brouwers. Na een busrit van 16 km, waarbij we even op adem komen, doen we ons jaarthema ‘Smaak’ helemaal eer aan. De melkvee- en Kaasboerderij Schep staat dan ook garant voor een boeiend én lekker bedrijfsbezoek. Op deze boerderij wordt van de melk van de ca 400 melkkoeien boerenkaas gemaakt. Bij aankomst staat de verse koffie/thee met een echte Goudse siroopwafel klaar. Hierna volgt een rondleiding van ca 1,5 uur bij de koeien, het melken, kalfjes, kaasmakerij en ronden we deze gevarieerde dag af  met het proeven van diverse soorten kaas. En rond 20.30 u. worden we na een goedgevulde dag terug in Affligem verwacht.

Lunch:  Goudse Kaassoep – Varkenshaas Saté of Zalm met friet en frisse salade (Gelieve je keuze tussen varkenshaas en zalm bij de betaling te vermelden!)

Prijs: Leden € 67, niet-leden € 70

Inbegrepen: vervoer, koffie, rondleidingen, lunch en proeverijen; dranken niet inbegrepen.

Inschrijven: vóór 2 mei 2019  (Wegens ziekte zijn er opnieuw enkele plaatsen vrij gekomen)

 

 

<
>
x