Cultuursmakers

Affligem

Gecombineerde Bruegelwandeling met gids

Wandeling met gids doorheen het landschap waar Bruegel verbleven heeft

Datum: 19/09/2019
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:30
Plaats: Bellekouter - Gemeentehuis Affligem
Adres: Bellestraat 99, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Gemeentehuis "Bellekouter" in Affligem
Prijs leden: 5
Prijs niet-leden: 6
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Wandeling of fietstocht

Gecombineerde gegidste wandeling: Bruegelopenluchtmuseum en tijdelijke expo "De Blik van Bruegel"

Donderdag 19 september 2019  Opstapplaats: Parking Bellekouter Affligem om 13.30 uur  (mogelijkheid om mee te rijden)

 

Een gevarieerd aanbod van evenementen en activiteiten n.a.v. het Bruegeljaar geeft ons de gelegenheid om ons te verdiepen in de figuur van deze Vlaamse Meester. Pieter Bruegel wordt vooral aan Antwerpen gelinkt maar zijn mooiste landschappen ontstonden in zijn ‘Brusselse periode’. Het golvende landschap van de Pedevallei was een bron van inspiratie voor de grote schilder. Hij componeerde zijn landschapsschilderijen met elementen uit het landelijke Pajottenland. Machteld De Schrijver leidt ons doorheen een 2-uur durend wandelparcours dat het Breugelpad van 2004 met werken van Bruegel combineert met een once-in-a-lifetime tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers die Bruegel naar de 21e eeuw katapulteren. Twee herkenbare puzzelstukjes vind je terug op onze wandeling: het kerkje van Sint-Anna-Pede, goed herkenbaar op “De parabel van de blinden” en de intussen gerestaureerde watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, waarvan de 16e eeuwse versie voorkomt op “De ekster op de galg”. In de onmiddellijke omgeving van het kerkje bevindt zich het bezoekerspaviljoen, een ontwerp van Rotor, onopvallend geïntegreerd achter een haag.

We genieten tijdens onze wandeling nog van een 6-tal reproducties van het Bruegelopenluchtmuseum dat nog duizenden bezoekers per jaar lokt. Hier en daar vind je gelukkig nog enkele glooiende weiden of een holle weg. Knotwilgen zijn, net als in de tijd van Bruegel, nog sterk aanwezig in het landschap. De verwijzingen naar het Pajottenland zijn vooral op de voorgrond van de schilderijen te zien: de boerenstulpjes, kerken en molens, mini-taferelen, mensen en planten. Zijn schilderijen tonen stuk voor stuk aan hoe scherp Bruegels blik was. Deze zomer, nog tot 31 oktober, viert Dilbeek het Bruegeljaar met een tentoonstelling die naar het Brabantse landschap kijkt met de blik van Bruegel: een wandelparcours met ruimtelijke en artistieke ingrepen die je uitnodigen om de omgeving in je op te nemen zoals Bruegel die heeft ervaren in de 16e eeuw. De velden, wandelpaden en weilanden rond het kerkje van Sint-Anna-Pede en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede zijn het landschapsdecor voor deze tentoonstelling. Een select groepje internationaal gerenommeerde fotografen, kunstenaars, ontwerpers en auteurs intervenieert op het parcours. Ze spelen met de perceptie van de ruimte of creëren onverwachte omgevingen. Hun ingrepen kunnen bouwsels zijn, paviljoenen, aanplantingen, verhalen of installaties. Het kunstenparcours verbindt 14 unieke tijdelijke ingrepen.

Beleef met ons een mooie namiddag in de natuur waarbij deze twee projecten gecombineerd zijn met enerzijds een stuk ‘oude’ Bruegelwandeling en anderzijds een stuk hedendaags kunstenparcours met verrassende ontwerpen, ‘De blik van Bruegel’, een reconstructie van het landschap. En waarom dit Bruegelfeest niet eens afsluiten met een geuze?

Prijs:  leden  € 5,  niet-leden  € 6

Inschrijven vóór 5 september 2019

<
>
x