vtbkultuur Affligem

Affligem

Gasthuis O.L.V. met de roos in Lessines en gegidst bezoek aan Ath

Daguitstap met bus

Datum: 15/09/2017
Uur: 08:30
Uur van samenkomst: 08:15
Plaats: Parking RANTOUR
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: € 65
Prijs niet-leden: € 70
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Gasthuis O.L.V. met de roos in Lessines en

gegidst bezoek aan Ath

Vrijdag 15 september 2017

Vertrek: Parking Rantour om 8.30 u.

We beginnen onze dag met koffie en koek in het cafetaria van het Gasthuis O.L.V. met de roos in Lessines, erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië en één van de laatste voorbeelden van een zelfbedruipend hospitaal met boerderij, tuinen, ijskelder en kerkhof. Voor de oprichting van dit gasthuis, dicht bij het marktplein en enigszins weggedoken, gaan we terug naar de 13e eeuw. Het is een getuige van de werking van hospitalen tijdens de middeleeuwen. Vandaag zijn de prachtige, typisch 16e eeuwse gebouwen ingericht als museum waar je kan terugblikken op bijna acht eeuwen geneeskunde. Het was Alex de Rosoit die in 1242 een ‘Hôtel-Dieu’ in het leven riep dat armen en zieken onderdak en verzorging moest bieden. Er kwam een gotisch klooster met een barokke kapel, een ziekenzaal, een medische tuin en uiteraard een hoeve. De gebouwen zijn vrij recentelijk gerestaureerd en volledig opgefrist met vier nieuwe zalen. Je kijkt er je ogen uit tijdens de route langs de 20 zalen met bijzondere en authentieke kunstvoorwerpen, medische instrumenten uit andere tijden, een uitgebreide collectie medicijnen en een tuin met geneeskrachtige planten. Het mag gerust een architecturale, historische en culturele parel genoemd worden. De kruidentuin van het hospitaal was in verre tijden een kerkhof. Nu groeien op deze plek meer dan 140 geneeskrachtige planten en ook fruitbomen. We ontdekken ook de vijzels, sirooppotten en distilleerkolven in de apotheek. In dit oord, doordrongen van schoonheid en mysterie, vallen we van de ene verbazing in de andere en een museumgids vertelt er ons alles over.

Het zal middag zijn vóór we het goed beseffen en om even te bekomen van deze omgeving, waar nog steeds een bijzondere sfeer hangt, een plaats waar werd gezorgd voor lichaam en ziel, is het tijd voor een aperitiefje en een drie-gangen menu in restaurant “Aux Mets Encore” in Ghislenghien.

Na de lunch krijgen we een gegidste rondleiding in Ath, klein gezellig stadje aan de Dender. Al vijf eeuwen lang leeft Ath op het ritme van haar reuzen. De “Ducasse”, die elk jaar plaats vindt op de vierde zondag van augustus, werd door UNESCO opgenomen als ‘Immaterieel Werelderfgoed’. Men kan deze bijzondere personages het hele jaar door bewonderen in het Reuzenhuis. Van de middeleeuwse verdedigingswerken rest er in Ath alleen nog de Burbant toren, een massieve toren van bijna 20 m hoog en 14 m breed met vier metersdikke muren. Hij was van groot strategisch belang voor Boudewijn IV, graaf van Henegouwen, die in 1166 startte met de bouw van deze machtige donjon. De toren, die de tand des tijds heeft doorstaan, was het zenuwcentrum van het middeleeuws kasteel en wordt omringd door gebouwen uit de 16e en 17e eeuw. Het laat-renaissance stadhuis (1614-1624) bevindt zich op de Grote Markt en werd gerenoveerd in 1980. Een tentoonstelling van boten in keltische traditie uit de tweede eeuw, op miraculeuze wijze bewaard gebleven en minutieus gerestaureerd, vind je in de Gallo-Romeinse ruimte. En in de gotische Sint-Maertenskerk uit 1585 is merkwaardig kerkmeubilair en een Calvarieberg-scène te bewonderen.

Aarzel niet en laat je meeslepen! Na al deze bezoeken met uitzonderlijk, immaterieel en middeleeuws erfgoed, waarvan we altijd iets bijleren, zal een fris pintje alleszins een leuke afsluiter zijn van een gevulde dag.

Prijs: Leden  € 65, niet-leden  € 70

Inbegrepen: vervoer, koffie en koek, gegidste bezoeken en lunch

Inschrijven vóór 1 september 2017

 

<
>
x