vtbkultuur Affligem

Affligem

Een dagje Limburg

Glasmuseum Lommel, Beringen-Mijn en Blueberry Fields

Datum: 06/08/2017
Uur: 07:00
Uur van samenkomst: 06:45
Plaats: Parking RANTOUR
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: 58
Prijs niet-leden: 63
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Lommel ligt op de waterscheiding van de stroomgebieden van Schelde en Maas en heeft alles wat een natuurliefhebber verlangt: een prachtig loofbos, mysterieuze naaldbossen en een verrassende natuur – van woestijn tot oase! Vanwege de link met het hagelwitte zand zijn er genoeg redenen voor een glasmuseum in Lommel. Dit Vlaams Centrum voor Hedendaagse Kunst laat je kennismaken met glas in al zijn facetten: geschiedenis, design, kunst en dagelijks gebruik. Glas wordt voor het voetlicht geplaatst o.m. met tentoonstellingen van beeldende kunstenaars. Erkende glasmeesters en kunstenaars krijgen er de kans om hun glascreaties vorm te geven. Na een koffietje in “het Tuincafé” krijgen we een gegidste rondleiding in het Glazen Huis waarbij, naast het tonen van glas, ook de wijze waarop glascreaties ontstaan uitvoerig wordt belicht. En in de glasshop vind je leuke souvenirs en originele cadeaus. Je kunt het gebouw ook moeilijk ontlopen. De glazen toren met zijn kegelvormige spits priemt zich opzichtig een gat in de wolken. Het is een opvallend stuk architectuur, een bezienswaardigheid op zich, en markeert overweldigend de skyline van het sluimerende Limburgse stadje. Een klim naar de toren bezorgt je een mooie beloning: een uniek zicht op Lommel waar zand en glas thuis zijn!

 

Op de uitgebreide site van be-mine in Beringen  doen we ons tijdens de middag te goed aan een koude schotel. Beringen-mijn mag zich met 100.000 m² gebouwen de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen noemen. Bijna nergens in West-Europa bleef zoveel mijnpatrimonium bewaard als hier. We wandelen er in de voetsporen van de duizenden mijnwerkers die honderden meters onder de grond hun leven waagden. Een gids neemt ons mee door de indrukwekkende historische mijngebouwen. We verkennen verschillende zalen en de schachtbok die de mijnwerkers gebruikten om in de ondergrond af te dalen. In de ondergrondsimulatie ontdekken we de mysterieuze mijngangen. En omdat het toevallig een mijnzondag is, komen we op plekken die anders gesloten blijven. We bezoeken ook het ophaalgebouw, de machinekamer en er is een extra mijntreintje voorzien. Het interactieve Mijnmuseum beklijft, fascineert en dompelt je echt onder in de wereld van de Limburgse steenkoolmijnen.

 

En na deze interessante en historische rondleiding vonden we nog een smaakvolle afsluiter in Koersel. “Blueberry Fields” is één van de grootste blauwbessenbedrijven van België. Maar liefst 12 ha blauwbessen liggen als een lappendeken verspreid tussen de weiden. We wandelen er op eigen houtje tussen de plantages in een prachtige omgeving tegen het natuurgebied van de ‘vallei van de Zwarte Beek’. Een bezoek aan “Blueberry Fields” in de zomer is onthaasten in het groen tussen bomen, bessen, vogels en vlinders. En bovendien is het in deze periode mogelijk om zelf bessen te plukken. Ons bezoek wordt afgesloten met een heerlijk ijsje, een gezonde en frisse bosbessendrank en als ‘bes’ op de taart krijgt iedereen een leuk aandenken aan dit bezoek.

 

Met een centrum in de glasstad Lommel, dat toont wat je met glas allemaal kan doen, met een bezoek aan het rijke mijnerfgoed in be-mine en met een lekkere en gezonde afsluiter tussen de blauwbessen wordt ons dagje Limburg ongetwijfeld een aanrader en een gevarieerde belevenis.

 

Prijs: Leden € 58,  niet-leden € 63

Inbegrepen: vervoer, koffie, gegidste bezoeken, lunch en afsluiter

Inschrijven vóór 24 juli 2017

<
>
x