vtbkultuur Affligem

Affligem

Dauwtrap "Sint-Antonius"

Wandeling ter gelegenheid van de Sint-Antoniusviering in Essene

Datum: 21/01/2018
Uur: 08:00
Uur van samenkomst: 07:45
Plaats: Kerk van Essene
Adres: Ternatsestraat , 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Kerkplein Essene
Prijs leden: € 4
Prijs niet-leden: € 4
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Wandeling of fietstocht

Vijftigste Sint-Antoniusviering in Essene

Dauwtrap: zondag 21 januari 2018 om 8 uur

Samenkomst: Kerkplein Essene vanaf 7.45 uur

De jaarlijkse Sint-Antoniusviering dateert al van 1787 toen de Affligemse abt een oorkonde overhandigde. Tussen de Wereldoorlogen werd de eeuwenoude traditie stopgezet, maar in 1968 heeft de gilde weer aangeknoopt met het verleden en in 2018 kan de Sint-Antoniusviering dus voor de 50e keer in zijn vernieuwde versie worden ingericht. De bijzondere band met de heilige Antonius is te merken aan zijn aanwezigheid aan de kerk in het dorp, waar rond zijn beeld telkens de verkoop per opbod plaats heeft. Al die jaren na elkaar hebben reeds bewezen dat de sfeer rond dit feest en de oude geplogenheden van vroeger het nog steeds doen bij onze landelijke bevolking en vooral volksmensen aanspreekt. Velen zoeken nog troost bij Sint-Antonius met zijn varken om daarna met het hele dorp mee te genieten van de Bruegelsfeer. De verkoop van de offergaven is intussen wel wat aangepast. Vroeger verkocht men wel 20 varkenskoppen, nu zijn dat er heel wat minder maar het aanbod is veel diverser en blikvanger blijft de verkoop van een levend biggetje.

Door onze jaarlijkse ochtendwandeling dragen ook wij met vtbKultuur graag ons steentje bij om dit volksfeest op gang te trekken en luister bij te zetten. Zeker in de winter vind je ’s ochtends rust, evenwicht en harmonie in de stilte van de natuur. In groep wandelen biedt bovendien een meerwaarde; je hebt het voordeel van het gezelschap, het maakt je hoofd leeg en bevordert de mentale gezondheid en levenskwaliteit. Na deze tocht van ca 4 km laten we ons in de parochiezaal een opwarmertje welgevallen in de vorm van  koffie met ontbijtkoeken en een verkwikkend jenevertje. Samen met de Gregoriaanse Hoogmis om 10 u. is de verkoop van de offergaven door de ‘Gildebroeders’ één van de hoogtepunten van de dag. Intussen vullen de aroma’s van erwtensoep, braadworsten, bier en pannenkoeken onze neuzen en zorgen straatmuzikanten voor sfeervolle en vrolijke deuntjes.

Kom zeker eens langs, trotseer de winterse koude tijdens onze wandeling. Denk eraan! De ochtendstond heeft goud in de mond! De stilte, het ontwakende landschap, de kleuren in de lucht, prachtig gewoon! En snuif ook de gezellige bedoening omheen dit volksfeest op! Wij en de Sint-Antoniusgilde, heten jullie van harte welkom!

 

Inschrijven vóór 15 januari 2018:  € 4

<
>
x