vtbkultuur Affligem

Affligem

Daguitstap 't Grom in St. Katelijne-Waver en wandeling in Mechelen met bezoek Hof van Busleyden

Bezoek aan het land- en tuinbouwmuseum 't Grom en Bourgondische wandeling met bezoek Hof van Busleyden 

Datum: 29/11/2019
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 07:00
Plaats: Parking Rantour
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour
Prijs leden: 72
Prijs niet-leden: 75
Thema: Culinair
Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Daguitstap: ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver en Bourgondische rondleiding met bezoek Hof van Busleyden in Mechelen

Vrijdag 29 november 2019

Vertrek: Parking Rantour, Bellestraat 98 Affligem om 7.30 uur

’t Grom is het allereerste doe-museum rond groenten en tuinbouwerfgoed in Vlaanderen. Het is gevestigd in een gerenoveerde 18e eeuwse Midzeelhoeve in Sint-Katelijne-Waver, dé perfecte plaats om de wondere groentewereld te ontdekken. Na een kopje koffie vertelt de gids tijdens een rondleiding over de keukengeschiedenis, het bewaren van groenten, de uitvinding van het conservenblik en over vergeten groenten. We maken er kennis met tuinbouwmateriaal van vroeger, innovaties in de tuinbouw en komen meer te weten over het ontstaan van de groentestreek. Ook onderwerpen zoals volksgeloof, spreuken en sprookjes komen aan bod. Na ons bezoek aan het museum en als het weer het toelaat brengen we nog een kort bezoek aan de prachtige tuinen. We wandelen tussen de groentebedden en kunnen de typische serres uit de streek bewonderen, alsook enkele historische tuinen, een insektenhotel enz. We leren er ook meer over de architectuur en het leven op de twee Midzeelhoeves die tegenover elkaar liggen. Dit bezoek zal ongeveer 2 uur duren. Na de museumsite van ’t Grom zetten we koers naar Mechelen, waar we op de Grote Markt met uitzicht op  de Sint-Romboutstoren van een typische lunch genieten in Brasserie De Met: Mechelse koekoekfilet met dragonsaus, gebakken krielaardappelen en witloofsalade, Dame Blanche en koffie of thee.

Eind 15e, begin 16e eeuw promoveerden de Bourgondiërs Mechelen tot één van de belangrijkste steden van de Nederlanden. Je kan haar gerust de échte hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden noemen, al behoort die taak officieel Brussel toe. Het was een gouden tijd, die tal van sporen heeft nagelaten en een bezoek aan de stad ook nu nog de moeite waard maakt. Onder leiding van gidsen treden we dan ook in 2 uur tijd in de voetsporen van Hiëronymus en Margareta. Margareta van Oostenrijk was tussen 1507 en 1530 landvoogdes van de Nederlanden tot haar neef, de latere Keizer Karel, meerderjarig werd. Ze resideerde in het Hof van Savoye, het eerste renaissancegebouw in de lage landen. Aan Margareta’s hof bloeiden kunst en wetenschap in de beginnende renaissance. De Mechelaars zijn trots op haar. Haar standbeeld in witte marmer pronkt op de Schoenmarkt.

Tijdens deze wandeling ontdekken we zowel de rijke geschiedenis als enkele architecturele parels, zowel binnen als buiten. De gegidste wandeling begint bij de muurschilderingen in het Schepenhuis, het oudste stenen stadhuis van België uit de 13e eeuw, verder via een exclusief bezoek aan de Sint-Janskerk, eveneens met muurschilderingen, en leidt ons naar het Hof van Busleyden, een Italiaans stadspalazzo, compleet met zuiltjes en trapgevels. Als er één gebouw is dat de pracht en praal van het Bourgondische Mechelen weerspiegelt, dan is het dit wel; een paleis gebouwd in opdracht van Hiëronymus van Busleyden, een vooraanstaand staatsman en diplomaat, humanist en mecenas. Hij was lid van de Hoge Raad van Mechelen. Het Hof van Busleyden zag tal van verlichte geesten langskomen, van Erasmus tot Thomas More. Tijdens Wereldoorlog I raakte het paleis zwaar beschadigd maar werd later in verschillende fasen gerestaureerd. Vandaag herbergt het een gloednieuw museum. Je beleeft er de verrassende Bourgondische geschiedenis met zijn schatten en verhalen. Je ontdekt hoe Bourgondiêrs naar de stad keken, hoe ze met macht  omgingen en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.

Onze stadswandeling combineert een Bourgondische groepswandeling met een bezoek aan dit museum. Ook na de gegidste wandeling kan je met je ticket nog een tijdje in het museum blijven rondneuzen. Via historische stukken (schilderijen, tapijten, beelden …) en multimedia schermen krijg je een verrassende inkijk in de Mechelse renaissance. Boeiend toch om ons te laten meevoeren naar de plaatsen en verhalen die kleur geven aan het Bourgondische heden én verleden van de Dijlestad!

Afsluiten doen we eveneens in Brasserie De Met, misschien wel met een Gouden Carolus, het bekroonde bier dat er al eeuwenlang gebrouwen wordt en waar de inwoners van Mechelen trots op zijn.

Prijs:  Leden € 72, niet-leden € 75     (Inbegrepen: Koffie met koek, vervoer, bezoek ’t Grom, groepswandeling Mechelen, tickets museum Hof van Busleyden en lunch)

Niet inbegrepen: dranken

Inschrijven ten laatste op 15 november 2019

<
>
x