vtbkultuur Affligem

Affligem

AFGELAST door COVID-19. Daguitstap "ROCROI, grens- en vestingstad"

Dagje in de grens- en vestingstad Rocroi

Datum: 20/09/2020
Uur: 07:00
Uur van samenkomst: 06:45
Plaats: Parking Rantour
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Rocroi, een verrassende grensbeleving!

Zondag 20 september 2020

Nieuwsgierig als we zijn wilden we dit bizarre jaar toch nog even de grens oversteken om het jaarthema “Buren” kracht bij te zetten. De contouren van de Ardennen raken ook enkele Franse departementen. In het hart van Europa biedt deze streek een uniek toeristische rijkdom. De rivieren Maas en Semois zoeken al slingerend hun weg door het landschap. Na een koffie was er een gegidst bezoek voorzien aan het stervormige vestingstadje Rocroi, dat in de 16e eeuw onder de Franse koning Henri II werd gebouwd om het hoofd te bieden aan het fort van Charlemont dat door keizer Karel V in de omgeving was opgetrokken. De indrukwekkende verdedigingswallen werden in 1675 door Vauban aangepast maar de stervorm, die het best vanuit de lucht te zien is, bleef bewaard. Tien straten waaieren als de punten van een ster uit vanaf het centraal plein. De rondleiding is een tocht langs vooral militaire architectuur. 

Na de lunch in het restaurant “Boucles de Meuse” in Monthermé, mooi gelegen in een bocht van de Maas zouden we inschepen vanaf de jachthaven van Monthermé  terwijl we ontspannen op het water dobberen en de prachtige landschappen van het Ardennen Massief aan ons voorbijglijden door de weelderige natuur van deze Maas- en Semois vallei.

Een bezoek aan het expositiecentrum van Ardense mineralen, rotsen en Fossielen in Bogny-sur-Meuse was een mooie afsluiter geweest van deze dag. Genesteld in het hart van twee opmerkelijke vindplaatsen in de Franse Ardennen onthult het centrum doorheen zijn 9 zalen het belang en de schoonheid van de geologie en de paleontologie. Zodra je binnenkomt kan je kennis maken met de geologische rijkdom van de Ardennen. In de mineralenkamer zijn prachtige voorbeelden te bewonderen: kwarts, dolomiet, calciet, piriet, enz. Een volgende kamer presenteert de fossiele fauna van een natuurreservaat en de eerste verdieping is gewijd aan de mineralen en fossielen van heel Frankrijk en wereldwijd.

Jammer dat deze leerrijke natuurbelevenis niet kan doorgaan omdat we niet zeker zijn van de volgende weken en maanden en evenmin dat alles coronaproof kan verlopen, maar misschien is het een optie voor volgend jaar.

<
>
x