vtbkultuur Affligem

Affligem

Daguitstap naar Tilburg

Provinciale daguitstap van vtbKultuur : Tilburg, onvoorspelbaar mooi!

Datum: 06/10/2018
Plaats: Pendelparking Affligem
Adres: Bellestraat , 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Pendelparking Afrit 19a E40
Prijs leden: 60
Prijs niet-leden: 65
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

Provinciale Daguitstap vtbKultuur

Tilburg, onvoorspelbaar mooi !

Zaterdag 6 oktober 2018

Vertrek:       Pendelparking Affligem

                    Vertrekuur wordt later meegedeeld

Voor onze jaarlijkse provinciale daguitstap blijven we traditiegetrouw binnen de grenzen van het voormalige Hertogdom Brabant en dit keer wordt het Tilburg. Deze gezellige Brabantse stad heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In tegenstelling tot veel andere steden heeft Tilburg zich niet ontwikkeld vanuit één bepaalde kern, maar groeide rondom verschillende kleine kernen. In de Middeleeuwen waren er op het grondgebied van Tilburg meerdere groepen huizen op kleine afstand van elkaar. Die nederzettingen waren onderling verbonden door ‘linten’ (kleine paadjes). Tussen de huizen van een nederzetting ontstonden de zogenaamde ‘herdgangen’. Een ‘herd’ (herder) bracht zijn schapen ’s morgens naar de hei waar ze konden grazen, maar ’s avonds bracht hij ze terug naar het plein tussen de huizen, de herdgang.

Tilburg is zeer welvarend geweest en groeide uit tot een wolcentrum met bekendheid tot buiten de landsgrenzen. De stadstitel kreeg Tilburg pas in 1809 van Lodewijk Napoleon n.a.v. zijn bezoek. Rond 1850 vond de definitieve schaalvergroting plaats: de verschillende heidedorpen groeiden 

samen tot de industriestad Tilburg. De grondstof werd geleverd door de honderdduizenden heideschapen die in Noord-Brabant te vinden waren.

De oude structuur met herdgangen typeerde de Tilburgse plattegrond tot ver in de 19e eeuw en was vrij uniek in Nederland. In de loop der jaren werden de herdgangen met de om- en tussenliggende ruimten steeds dichter bebouwd. Er zijn veel monumenten en stadsgezichten bewaard gebleven uit deze periode. Het stadscentrum vormt een staalkaart van architectonische stijlen uit de late 19e en vroege 20e eeuw.

Na de ineenstorting van de textielindustrie richtte de stad zich op hoogwaardige technologische industrie, handel, dienstverlening en onderwijs. Ook na de tweede Wereldoorlog heeft Tilburg een sterke groei doorgemaakt. Steeds meer na-oorlogs erfgoed wordt de laatste jaren op de gemeentelijke en rijksmonumentenlijst geplaatst. Nog een weetje: op meerdere locaties in Noord-Brabant zijn nog sporen van Vincent van Gogh te vinden. Hij leerde er tekenen en schilderen. Zo ook in Tilburg waar zich Vincent’s tekenlokaal bevindt.

Programma

Eén dagdeel worden we door stadsgidsen rondgeleid in de binnenstad waarbij de aandacht zal gaan naar de mix tussen oude en nieuwe bouwwerken en de geschiedenis van de stad die er ook voor gezorgd heeft dat de inwoners de bijnaam ‘kruikenzeikers’ kregen. Het andere dagdeel krijgen we een sfeervolle rondleiding bij ‘Schrobbelèr’. We worden er meegenomen in de Bourgondische wereld van deze kruidenlikeur, gemaakt uit 43 kruiden. Tijdens de ontdekkingstocht maak je kennis met het verhaal achter Schrobbelèr. Deze Brabantse traditie ontstond in de jaren ’70 in de huisbar van Jan Wassing en is inmiddels een gewaardeerde sfeerverhoger. Het drankje is zeer populair tijdens het Tilburgs carnaval. Proef, ruik en luister je weg door de historie, het geheim van het familierecept en het bottelen van de stenen kruiken! Voor de ochtendkoffie met koek, de lunch en de traditionele afsluiter zijn we te gast bij Van der Valkhotel Tilburg-Gilze.

 

Prijskaartje

Leden  € 60 p.p., niet-leden  € 65 p.p.

Inbegrepen: busvervoer, onthaal met koffie/thee en koek, de lunch, de afsluiter en het dagprogramma (met toegangen en gidsen).

 

<
>
x