vtbkultuur Affligem

Affligem

Daguitstap naar Diksmuide en Cassel

Diksmuide en Cassel - Gemeenschappelijke geschiedenis in de Vlaamse en Franse Westhoek.

Datum: 11/08/2018 tot 01/01/1970
Uur: 07:30
Uur van samenkomst: 07:15
Plaats: Parking busbedrijf RANTOUR
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: € 67
Prijs niet-leden: € 72
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

De Eerste Wereldoorlog trok een allesvernietigend spoor door de Westhoek, zowel in West- als in Frans-Vlaanderen. Vier jaar lang werd de streek herschapen in een echt slagveld. In bijna elk dorp getuigen sporen en littekens van een bewogen geschiedenis. Diksmuide is in ons geheugen gegrift; de historische stad werd volledig verwoest. In 1930 werd de eerste IJzertoren ingewijd als gedenkteken voor de Vlaamse soldaten die er in de frontstreek het leven lieten. Vandaag is de IJzertoren een vredesmonument.

Na een koffie en een ’ijzerbol’ krijgen we een gegidst bezoek in het vernieuwde “museum aan de IJzer”. Het bezoek start in het auditorium met een indringende film die focust op de waanzin van de oorlog. De 22 verdiepingen tellende IJzertoren schetst de Belgisch-Duitse confrontatie en de onmenselijke omstandigheden aan de IJzer enerzijds en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd anderzijds. Dat gebeurt aan de hand van verhalen van soldaten, vluchtelingen en burgers aan beide kanten van het front. Het volledige museum legt de klemtoon op de vredesgedachte. Het brengt een boodschap van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. En vanop het dakterras, 84 m hoog boven de ‘Vlaamse velden’ heb je een uniek zicht over Diksmuide en de Westhoek.

Na een lunch in restaurant Sint-Jan gelegen in de schaduw van de IJzertoren, rijden we naar Cassel. Alleen al door zijn ligging is Cassel één van de schilderachtigste stadjes van Frans-Vlaanderen. De 176 m hoge Casselberg is letterlijk een blikvanger in het relatief vlakke landschap.

De geschiedenis van Cassel gaat terug naar de Romeinse tijd. Het kleine heuvelstadje werd maar liefst 20 keer belegerd. Spanningen tussen het graafschap Vlaanderen en Frankrijk werden hier ook vaak uitgevochten. Het langgerekte geplaveide marktplein met enkele mooie gevels neemt een centrale plaats in. Het grote Landshuys of Hôtel de la noble Cour in renaissancestijl trekt de meeste aandacht. Na een jarenlange restauratie werd het “musée de Flandre” er ondergebracht, een museum helemaal gewijd aan de Vlaamse cultuur in al haar diversiteit. Een Nederlandstalige gids leidt ons rond in het museum dat een rijke collectie bezit van oude meesters en hedendaagse toonaangevende Vlaamse kunstenaars. Het gaat om een uitgebreide verzameling van schilderijen, gravures en beeldhouwwerken die thematisch en op een originele manier worden gepresenteerd. Ze laten de bezoeker kennis maken met de rijkdom en verscheidenheid van de Vlaamse cultuur van de 15e eeuw tot heden, over de landsgrenzen heen. De binnenkoer van het museum en zijn tuin bieden ons een prachtig panorama op de zuidelijke helling van de Casselberg.

Tijdens ons bezoek in augustus loopt er trouwens ook een tijdelijke tentoonstelling die zeker in de smaak zal vallen. We ontdekken er ‘Gaspar de Crayer’, een hofschilder (Antwerpen 1584 – Gent 1669). Zijn werk getuigt van de Antwerpse artistieke creativiteit dat, onder de bezieling van Rubens, een buitengewone rijkdom kent. Je kan zijn stijl zeer goed vergelijken met de typische pracht en praal van Rubens en de geraffineerde elegantie van Van Dyck. Dit is dan ook graag meegenomen in het kader van ons vtbKultuur jaarthema ‘Vlaamse meesters’.

Maar we verlaten dit fantastisch stukje Noord-Frankrijk en deze streek van levende tradities niet zonder een ‘estaminet’ binnen te stappen. Je vindt er de nostalgie en het authentieke Vlaanderen terug in de sfeer en de decoratie. We laten ons graag verleiden en lessen onze dorst met een goed glas ambachtelijk gebrouwen streekbier. Trouwens, de bieren nemen hier de helft van de menukaart in. Keuze genoeg dus! In elk geval wordt het een dag om naar uit te kijken. Een uitgestrekt polderlandschap, glooiend groene heuvels, een historisch stadje op een berg en twee leerrijke musea, dat zijn enkele ingrediënten van de unieke grensregio van de Westhoek en het Vlaamse hart van Frankrijk, bezaaid met windmolens; het blijft toch ook een beetje van ons en van onze geschiedenis!

Prijs: vtbKultuur-leden  € 67, niet leden  € 72

Inbegrepen: vervoer, koffie en ‘ijzerbol’, gegidste bezoeken en lunch

Inschrijven vóór 25 juli 2018

 

<
>
x