vtbkultuur Affligem

Affligem

Daguitstap "Erfgoed en tradities langs de Maas"

Daguitstap met bus naar Dinant en Wépion

Datum: 06/05/2018 tot 01/01/1970
Uur: 07:00
Uur van samenkomst: 06:45
Plaats: Parking busbedrijf RANTOUR
Adres: Bellestraat 98, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Parking Rantour , Bellestraat 98 te 1790 Affligem
Prijs leden: € 69
Prijs niet-leden: € 72
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Groepsbezoek

In het hart van de Ardennen slingert de Maas doorheen haar parcours tussen bossen en allerlei toeristische sites.

We beginnen onze dag met een koffie en croissant in het kasteel van Freÿr, een historisch gebouw (16e-18e eeuw) met een meubilair dat doet denken aan Versailles. We worden er verwelkomd en rondgeleid in een verfijnd en werelds interieur. De harmonieuze salons werden beetje bij beetje bemeubeld door de 20 generaties die er ooit woonden. Het kasteel bevat monumentale schilderijen, zeldzame voorwerpen en decoratie uit voorbije eeuwen. Deze schitterende hertogelijke residentie in renaissancestijl is gelegen in een weelderig natuurkader. We laten ons bekoren door de intimiteit van de tuinen die zachtjes afdalen tot aan de Maas, door het geklater van de fonteinen en de geur van de driehonderdjarige sinaasappelbomen. Freijr is een tijdloze plek vol betoverende charme. Geen wonder dat dit domein is opgenomen als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. 

Na een verkwikkend menu bezoeken we met een gids de Collegiale Notre-Dame, ingeklemd tussen de rotsen en de Maas. Het is een fraaie, in Maasgotiek opgetrokken kerk, die al vaak geteisterd werd door rampspoed. Ze bezit opvallende glas-in-loodramen waaronder het grote glasraam van Ladon, één van de grootste uit Europa met daarop de geschiedenis van de stad Dinant en die van de Collegiale kerk, trouwens ook erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. 

Nog een andere magische plek is zeker een bezoekje waard, een plek gewijd aan de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax, de beroemdste inwoner van Dinant. Je kan er niet naast kijken. Op de brug en op beide oevers van de Maas vind je het instrument, het groeit in alle maten en gewichten op stoepen en pleinen, in winkels en openbare gebouwen. Het belevingscentrum is gelegen in de Rue Sax waar Adolphe Sax in 1814 werd geboren. Hij was voor de blaasinstrumenten wat Stradivarius voor de strijkers was. We lopen er ook graag even binnen. 

Voor ons laatste bezoek van de dag verplaatsen we ons richting Namen en ontdekken in Wépion het aardbeimuseum want ook streekproducten vormen één van de mooiste rijkdommen van de Maasstreek tussen Namen en Dinant. De aardbei, die sinds het begin van de 20e eeuw traditioneel rond Wépion wordt gekweekt, is er niet meer weg te denken. Het kleine aardbeimuseum in een voormalige tuinierswoning langs de Maas vertelt alles over de oorsprong en de geschiedenis van de stad, haar folklore en de belangrijke etappes in de traditie van de aardbeienkweek. En tijdens een wandeling door de ‘Kleinfruittuin’ naast het museum wordt toelichting gegeven over soorten en variëteiten die er groeien. De vele aspecten en de grote verscheidenheid in deze kleurige, smakelijke en geurige wereld komen aan bod. Ons bezoek wordt smaakvol afgesloten met een kleine degustatie, een stukje fruit en aardbeiensap of een likeurtje. We verlaten deze schitterende streek niet zonder een afsluiter; we praten nog wat na en lessen onze dorst in brasserie ‘Le Val 9’ in Wépion. We krijgen er bovendien een fantastisch zicht cadeau op de zachtjes voorbij stromende Maas die ons inspireerde als invalshoek voor deze goedgevulde uitstap. Mis dit niet!

<
>
x