vtbkultuur Affligem

Affligem

Avondwandeling rond de Kluis

Opening door vtbKultuur Affligem van de jaarlijkse "Kluizekermis" met een wandeling doorheen de bosrijke natuur rond de Kluis.

Datum: 07/04/2018
Uur: 17:30
Uur van samenkomst: 17:15
Plaats: Kluiskapel Hekelgem
Adres: Kluisdreef 4, 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Kluizerij, Kluisdreef 4 in Affligem
Prijs niet-leden: € 1
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Wandeling of fietstocht

Een beetje geschiedenis rond de Kluis

Een eerste vermelding van de Kluiskapel was in de 8e eeuw toen Sint-Ursmarus, abt van Lobbes bij Thuin naar hier kwam om onze streek te kerstenen. De stichting van een ‘cella’ (= bidplaats, kluis of primitief kloostertje) wordt aan hem toegeschreven. De mooie legende van het eeuwigheids-vogeltje, uitgebeeld in één van de twee sierlijke brandglasramen, door VTB geschonken, wordt ook met deze stichting in verband gebracht. Toen op het einde van de 11e eeuw, nl. in 1085 de abdij van Affligem werd gesticht, kwam de ‘Kluizerij’ in haar bezit. In de 12e eeuw werd de Kluis door enkele kluizenaars bewoond. De belangrijkste was Rudolfus de Zwijger, die in de Kluis werd begraven en er lange tijd werd vereerd tot zijn cultus door de Maria-verering werd verdrongen. De Kluis werd dus in de loop der jaren een Mariakapel. De opbouw van de huidige kapel gebeurde in 1758 en in 1835 werd het bouwvallige gedeelte gesloopt zodat nu slechts het hoogkoor overblijft. De Kluiskapel werd recentelijk weer onder handen genomen in 2013. De opfrisbeurt was nodig en is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de kerkfabriek van Hekelgem, de jagers en de Vrienden van de Kluis. In elk geval mogen we terecht spreken over een pareltje Affligems erfgoed.

Gewoontegetrouw maken we, ter gelegenheid van Kluizekermis, een avondwandeling van ca 1 uurtje o.l.v. Hubert Van den Steen. Daarna is er gelegenheid om de avondmis van 19 u. in de legendarische boskapel bij te wonen en in de feesttent op z’n Bruegeliaans en met de fanfare de gezellige sfeer op te snuiven.

<
>
x