vtbkultuur Affligem

Affligem

AFGELAST door CORONA De voorschotten worden begin volgende maand terugbetaald. 7-daagse reis "Spreewald, Berlijn en Potsdam"

7 dagen op stap in het natuurvolle gebied aan de Spree, met bezoek aan Berlijn en Potsdam

Datum: 14/06/2020 tot 20/06/2020
Uur: 06:00
Uur van samenkomst: 05:45
Plaats: Parking Rantour
Adres: Bellestraat , 1790 Affligem
Plaats van bijeenkomst: Bellestraat 98 Affligem
Prijs leden: 929
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Natuur
Type: Meerdaagse uitstap/vtbKultuur-trip

Zevendaagse reis: Spreewald met Berlijn en Potsdam

Van zondag 14 juni tot zaterdag 20 juni 2020

Vertrek: Parking Rantour, Affligem om 6 uur

Het Spreewald is een bosrijk veengebied in het Zuid-Oosten van de deelstaat Brandenburg. De regio staat bekend om schattige dorpjes en idyllische waterwegen. Liefkozend wordt het Spreewald dan ook wel eens het Duitse Venetië genoemd. De vele aftakkingen van de rivier de Spree vormen een enorme rivierdelta met extreem smalle waterwegen in een uniek landschap van rivierduinen, moerassen en veenstroken. Deze wirwar van stroompjes, dat zijn weerga niet kent, maken het gebied uitermate geschikt voor boottochtjes. In het charmante Lübbenau, gelegen in het hart van het UNESCO biosfeerreservaat met een authentiek en kleurrijk centrum, gaat het er heel gemoedelijk aan toe. Een boottocht met een “Spreewaldkahn” leidt ons naar Lehde, een pittoresk plaatsje dat vroeger enkel via de rivier te bereiken was. We varen langs houten huizen, sluizen, biertuinen en veel bos en groen. Het Spreewald is een bijzonder stukje natuur, niet alleen door de combinatie van cultuurlandschap en ongerepte natuur, maar zeker ook door haar inwoners de Sorben, een kleine Slavische minderheid met nog steeds een eigen taal en tradities. In het Freiland Lehde Museum ontdekken we de leefgewoontes van de Spreewald bewoners van 100 jaar geleden.

Vanwege het vele water is het leuk om ook het dorp Schlepzig met een “Spreewaldkahn” te verkennen: een 2-uur durende rondvaart met een onderhoudende en humoristische schipper/gids in de typische Sorbische klederdracht. Er is in de regio ook geen tekort aan Brauhausen en Biergärten zodat we makkelijk kunnen aanmeren aan zo’n plaatselijke brouwerij voor een bezoek met proeverij. En in Straupits bezoeken we de laatst werkende molen van Europa die 3 functies heeft: malen, olie persen en een houtzagerij; van buiten een doodgewone windmolen, maar van binnen heel veel te ontdekken.

Bij een bezoek aan Oost-Duitsland hangt steeds het sinistere verleden van de DDR in de lucht. In Cottbus, de grootste stad van het Spreewald en beschouwd als het culturele en politieke centrum van de Sorbische bevolking brengen we een bezoek aan het museum voor de mensenrechten., opgetrokken in de beruchte en grootste politieke gevangenis van de Stasi en de vroegere DDR. Het museum wil ervoor zorgen dat het onrecht, begaan onder het voormalige communistische bewind, nooit meer vergeten wordt. En dan is er nog de favoriete delicatesse van de regio: de augurken. Deze worden ingelegd in azijn met smaakmakers als knoflook, dille, peper en kruiden. De Spreewaldaugurken behoren tot de weinige DDR-produkten die na die Wende onafgebroken beschikbaar bleven. Ze staan bij ieder restaurant op de kaart. Een bezoek aan een augurken-producent in Boblitz mag dan ook niet ontbreken. Ook een dessertje, en dat mag je heel letterlijk nemen, kan er nog altijd bij. Bij chocolaterie-confiserie Felicitas in Hornow vind je een reuzengroot aanbod van verse pralines, een breed assortiment chocoladefiguren, heerlijke taarten, ijs en lekkere koffie. Het hele concept is ingenieus en professioneel opgebouwd. Echt om handen en vingers bij af te likken!

Het Brandenburgse landschap met het Spreewald mag dan al heel wat te bieden hebben, als afwisseling is Berlijn absoluut een must. De Duitse hoofdstad heeft dan ook een geweldig potentieel om te ontdekken. Deze wereldstad aan de Spree is meer dan ooit een bruisende stad die de vroegere charme en uitstraling heeft teruggevonden. Een stadsrondrit met haltes brengt ons naar de bijzonderste bezienswaardigheden langs o.m. de Pariser Platz met de Brandenburger Tor, hét hedendaagse symbool van het herenigd Berlijn, het Holocaust-monument, de Siegessaule enz. Ook prachtige gebouwen als het Palais Bellevue, de Reichstag met haar impressionante koepel en turbulente historie zijn een mustsee in Berlijn, net als de Berliner Dom, gelegen op het Museuminsel, een heel imposante kerk vol sierlijke details, helemaal symmetrisch en vooral heel statig. Wellicht houden we ook even een korte halte aan Checkpoint Charly, een voormalige grensovergangspost uit tijden van de Berlijns Muur. Er zijn nog enkele resten van de muur te zien zoals de historische gedenksite (het monument van de Mauer) in de Bernauer Strasse, wat het verleden toch tastbaar maakt en eveneens in East Side Gallery, de grootste openluchtgalerij ter wereld op een overgebleven stuk Berlijnse muur. Van een heel andere orde, maar toch ook een belangrijke attractie in Berlijn is het shopping Center KaDeWe (Kaufhaus des Westens), na Harrods in Londen het grootste warenhuis van Europa.

Uiteraard kunnen we ook Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, niet links laten liggen. Potsdam is vooral bekend om zijn historisch erfgoed. Als voormalige residentie van Pruisen is deze stad rijk aan unieke paleizen en parken. Het bekendste is het Slot Sanssouci, het zomerpaleis van de Pruisische koning Frederik De Grote. Tijdens ons bezoek maken we een unieke tijdreis door de kunst-, cultuur- en architectuurgeschiedenis van Brandenburg-Pruisen. Potsdam is een prachtig oud stadje en ligt aan de Havel. In de 18e eeuw werd er een wijk aangelegd door de Nederlandse architect Jan Bouman, bestaande uit 134 huizen in rode baksteen met mooie puntgevels. Deze wijk wordt “Holländisches Viertel” genoemd, bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister met een aantal cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes. Altijd goed om even te verpozen!

We zijn ervan overtuigd dat een goed gedoseerde reis in Brandenburg met natuurbeleving in het waterlabyrint van het Spreewald, afgewisseld met een bezoek aan historische steden en met speciale aandacht voor boeiende maar ook zwarte bladzijden uit de geschiedenis iedere deelnemer zal bekoren.

Onze verblijfplaats is  Spreewald Parkhotel xxxx Van der Valk, gelegen in het idyllische platteland nabij het dorpje Bersteland. Neem alvast een kijkje op de website www.spreewald.vandervalk.de. De folder van Rantour met het programma vind je op deze website onder de rubriek "op de hoogte blijven" of kan doorgestuurd worden op aanvraag.

Prijs per persoon:  € 929

Maaltijden: 

   Inbegrepen:  7ontbijtbuffetten en 6 avondmalen in het hotel

                         4 streekmiddagmalen (1 of 2 gangen)

                          1 lunch (buffet – 3 gangen) bij de terugreis

   Niet inbegrepen:  1 vrije lunch bij de heenreis en 1 vrije lunch in Berlijn

                                  Tafeldranken

Single kamer:  + € 195

Annulerings- en bijstandsverzekering:  +  € 5 per dag en p.p

Voorschot:  € 300 pp + de passende toeslagen

Voorschot en supplementen te betalen  vóór eind januari 2020

Parking Rantour:  gratis

<
>
x